Črna kronika

Najokrutnejši zločini leta 2014

G.G.
30. 12. 2014, 12.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Letošnje leto je bilo zaznamovano z nadpovprečnim številom umorov in ubojev v Sloveniji, duhove pa so burila tudi druga kazniva dejanja najhujše vrste.

Arhiv Svet24

Brutalno mučenje Zorice Škrbić

Med najbolj zverinska nasilna dejanja lahko štejemo ugrabitev in umor 32-letne Zorice Škrbić. 26. junija sta jo zakrinkana moška na Ziherlovi cesti pred športnim društvom Partizan zbila s kolesa in jo pred očmi mimoidočih, medtem ko je vpila na pomoč, strpala v belo alfo. Naslednje jutro so v vasici Podpeč v občini Brezovica našli hudo poškodovano Zorico, ki je še pred prihodom reševalcev na kraj zločina umrla. Ugrabitelji so jo mučili praktično do smrti.

Svet24

Konec novembra so kriminalisti opravili več preiskav in začasno odvzeli prostost sedmim osebam. Zoper tri, po naših informacijah so to Željko Petrović, Blagoj Sazdov in Milan Trivković, je preiskovalni sodnik odredil pripor. Ovadeni so zaradi ugrabitve, mučenja in uboja.

STA

Umor direktorja Kemijskega inštituta pred lokalom na Viču

16. decembra se je direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik nameraval udeležiti prednovoletne zabave inštituta v restavraciji Via Bona na ljubljanskem Viču. Avto je še parkiral in ga zaklenil, nato pa obležal v mlaki lastne krvi. Nekdo ga je iz neposredne bližine dvakrat ustrelil v glavo. Z reševalnim vozilom so nato Jamnika takoj prepeljan v klinični center, kjer je po treh dneh izgubil boj za življenje.

V naslednji dneh so v medijih zaokrožile različne teorije, policisti pa so osumljenca prijeli dober teden po incidentu. Neuradno je osumljenec doktor kemijskih znanosti Milko Novič, ki ga je na Kemijskem inštitutu leta 2009 doletela redna odpoved zaposlitve iz krivdnih razlogov. Pozneje se je njegovo ime pojavljalo v medijih zaradi številnih tožb, ki jih je brez uspeha vlagal zoper inštitut. Po zaključeni karieri na inštitutu se je Novič v Brju pri Koprivi na Krasu posvetil gojenju sivke, iz katere izdeluje mila in eterična olja, jeseni pa je na listi SDS brez uspeha kandidiral za županski stolček v Sežani. Možnost, da je bil v umor vpleten še kdo drug, ni izključena, a za zdaj kaže, da se je osumljeni projekta domislil sam.

Odpuščeni vojak ustrelil policista

Netlog

V letošnjem letu smo bili priča tudi tragediji, v katero so bili vpleteni vojak in policista. Odpuščeni 26-letni Dušan Petrovčič iz Gabrovke je 22. avgusta v glavo ustrelil 39-letnega policista Damijana Kukoviča iz Slovenskih Konjic. Streljal je, ko sta ga Kuković in njegov kolega ustavila v Litiji med rednim nadzorom prometa, ker ni bil pripet z varnostnim pasom. Petrovčiča, ki je bil tudi ranjen, so prijeli še isti dan, Kukovič pa je končal v ljubljanskem kliničnem centru, kjer je po treh dneh podlegel poškodbam. Sodišče je Petrovčiču izreklo ukrep obveznega prihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu, kar lahko traja največ pet let, v izjemnih primerih pa se lahko tudi podaljša. Za umor je sicer predvidena kazen najmanj 15 let zapora, Petrovčič pa je kaznivo dejanje storil neprišteven.

KMA

Zavašniku so nataknili lisice

Potem ko je razvpiti Robert Tomas Zavašnik z zastaranjem kazni za sodbo v primeru tragedije v diskoteki Lipa dobil bitko proti slovenskemu sodnemu sistemu, so mu konec novembra vendarle uspeli nadeti lisice. Tokrat so mu izrekli eno leto in osem mesecev zaporne kazni zaradi zatajitve. In kar je bistveno, tožilstvo je takoj po izreku kazni zahtevalo odreditev pripora, kar pomeni, da obsojeni ne bo mogel pobegniti oziroma se bo moral izjemno potruditi.

Sodni epilog ropa stoletja

Reuters

Julija se je s sodnim epilogom razpletla saga o ropu stoletja – ropu SKB banke, ki se je zgodil v noči na 1. november 2005. Sodišče je spoznalo obtožena roparja Dejana Vidmarja in Saša Noseta za kriva. Vidmarju je prisodilo enotno kazen 15 let zapora, Nosetu pa 14 let. Poleg tega bosta morala plačati še vsak po več kot milijon evrov denarne kazni. Sodišče je ugotovilo, da je Vidmar sodeloval pri ropu, Nose pa je bil takrat varnostnik v SKB in je pridobil vse potrebne informacije za izvedbo ropa in seznam imetnikov sefov.

Kam je izginil nemški profesionalni igralec pokra?

Arhiv Svet24

Ko je v vroče junijske dni odjeknila novica, da se je v središču Ljubljane izgubila vsak sled Johannesom Strassmannom, so se v iskalno akcijo vključili tudi njegovi prijatelji in svojci. 29-letni Nemec je bil uspešen igralec pokra, v slovensko prestolnico pa naj bi prišel na obisk k prijateljem. Od prvega dne je krožilo več govoric, po eni verziji naj bi odigral tudi nekaj partij pokra za visoke zneske. Po nekaj dneh pa se je uresničila najslabša možna verzija. Iz Ljubljanice so potegnili moško truplo. Analiza DNK je potrdila, da gre za Johannesa. Na truplu ni bilo znakov nasilja in po ugotovitvah policije v dogodek ni bila vpletena še kakšna druga oseba. Nesrečna utopitev.

Gabrijel Toplak / PU Maribor

Pred leti umoril mamo, zdaj še očeta

December je bil vesel, a tudi krvav. V soboto, 6. decembra, je v Zgornji Kungoti udaril 33-letni Robert Supančič. Z nožem je umoril svojega očeta, nato pa pobegnil v Avstrijo. Osumljenca so na Dunaju hitro prijeli avstrijski policisti in ga strpali v pripor. Supančič je sicer star znanec policije. Kot 21-letni mladenič je z nožem iz nepojasnjenega razloga večkrat zabodel svojo mati. Sodišče mu je takrat izreklo ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, ki ne sme trajati več kot pet let, zaradi česar je lahko relativno hitro odkorakal na prostost in povzročil še eno grozodejstvo.

Družinska tragedija v Grosupljem

Konec julija se je huda družinska tragedija pripetila v Grosupljem. 37-letni Marjan Hren je  umoril enako staro partnerico Simone Hren, njeno komaj 12 let staro hčerko iz prvega zakona Rebecco in si nato sodil sam. V težko razumljivo kruto dejanje naj bi ga spravile razprtije z ženo, dobro znano kozmetičarko.

Ni prenesel, da se je njegova žena posvečala le službi

STA, Mediaspeed, Arhiv Svet24

Sodni mlini so hitro odkljukali umor v Limbušu. Mariborsko sodišče je 25. septembra Aleksandru Begantu za junijski umor svoje življenjske sopotnice Elene Begant, nekdanje ravnateljice mariborske podružnice valdorfske šole, nazadnje pa direktorice Centra za državljansko vzgojo, izreklo 18 let zapora. Tožilstvo je zahtevalo 20 let, Begant pa je dejanje priznal že predobravnavnem naroku. Pred izrekom sodbe je Begant povedal, da je do krvavega dejanja prišlo zgolj zaradi njegovega očitno neuspešnega poskusa, da ohrani družino, potem ko je zadnja leta bolj ali manj sam skrbel za otroka, medtem ko naj bi se njegova pokojna žena večinoma posvečala le službenim zadevam.

GARS Jesenice

Smrtonosna vožnja v napačno smer avtoceste

Vožnja po napačni strani avtoceste je v začetku oktobra odnesla dve življenji. Natančneje povedano, 56-letni voznik je zaradi vožnje v napačno smer po gorenjski avtocesti z avtomobilom pri Lipcah silovito trčil v avto 38-letnega voznika, ki je pravilno peljal v smeri proti Karavankam. Umrla sta povzročitelj nesreče in nič krivi 38-letni Jeseničan Sedin Setko Gorinjanc. V letošnjem letu so policisti zabeležili več kot 60 voženj po napačni smeri avtoceste.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste