Slovenija

Finance mariborske univerze na majavih nogah

Gabrijel Toplak
30. 12. 2014, 17.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Rektor Danijel Rebolj meni, da je treba vlagati v znanje ter nove ideje in tehnologije, visokega šolstva in znanosti pa se bo morala začeti zavedati tudi država.

STA

Tudi Univerza v Mariboru ni izjema pri zmanjševanju finančnih sredstev za izvajanje javne službe, se resnosti položaja oziroma »grozljivega« finančnega stanja svoje univerze zaveda rektor Danijel Rebolj.

Pravi, da so se doslej obdržali nad gladino z varčevalnimi ukrepi in prerazporejanjem sredstev med članicami, a tega univerza ne bo mogla več dolgo početi. »Ko govorimo o sredstvih za izvajanje akreditiranih razpisanih študijskih programov, smo podfinancirani za približno 20 odstotkov.

V takšnem stanju je mogoče preživeti morda leto ali dve, a to zdaj postaja stalnica,« poudarja Rebolj in dodaja, da si ne smejo privoščiti prehoda v negativno stanje kot institucija, saj potem ne morejo več kandidirati na razpisih. »To je potop,« še meni rektor, zato se bo po njegovih besedah pomena visokega šolstva in znanosti morala začeti zavedati tudi država. »Večina modrih držav je v krizi spoznala, da je ravno v takšnem času treba vlagati v to. Znanje, nove ideje, nove tehnologije nas lahko popeljejo iz krize. Če pa bomo rezali na teh področjih, se bojim, da bo le še slabše,« pojasnjuje Rebolj.

STA

Po predvidevanjih bo Univerza v Mariboru kot celota poslovno leto sicer zaključila pozitivno, a vodja kabineta rektorja Jože Furman pravi, da jim je doslej uspelo obvladati finančni položaj izključno zaradi strogih varčevalnih ukrepov, kar se najbolj odraža pri obnovi opreme in materiala za izvajanje pedagoškega in raziskovalnega dela ter pri vzdrževanju objektov.

K težavnemu stanju na univerzi pa je poleg spremembe načina financiranja s strani ministrstva veliko prispevalo neustrezno financiranje bolonjske reforme visokega šolstva. »Že dejstvo, da se več kot 90 odstotkov proračunskih sredstev iz uredbe, namenjenih izvajanju študijskega procesa, porabi izključno za plače, kaže na to, da z varčevalnimi ukrepi, ki se večinoma nanašajo na zniževanje materialnih stroškov, ne moremo več slediti stopnji letnega krčenja finančnih sredstev, kot je bila določena v zadnjih treh letih. Nadaljnjega zmanjševanja sredstev Univerza v Mariboru, kot tudi vse preostale, ne more prenesti,« opozarja Furman.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste