Slovenija

Konec tudi za vnovičen predlog SDS zakona o fiskalnem pravilu

STA/ mv
19. 12. 2014, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

SDS vnovič ni uspela z izvedbenim zakonom za uveljavitev fiskalnega pravila. Potem ko je DZ poleti njen prvi predlog ocenil kot neprimeren za nadaljnjo obravnavo, je enaka usoda doletela tudi novega, po vsebini podobnega prvemu. Nasprotovali so mu v koaliciji ter opozicijskih ZL in ZaAB, vlada je medtem pripravila svoj predlog.

KMA

SDS je zelo zaskrbljena,  je država v neustavnem stanju. DZ je namreč maja 2013 sprejel ustavni zakon o spremembi 148. člena ustave, ki je določil, da morajo biti vsi prejemki in izdatki za financiranje javne porabe srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja, ali pa morajo prihodki presegati izdatke. Ob tem pa bi morala država izvedbeni zakon sprejeti v šestih mesecih oz. do konca novembra lani. Kot je v četrtek v imenu predlagateljev povedal Andrej Šircelj, so zato pripravili predlog zakona. Ta med drugim vsebuje formulo, s katero se za posamezno proračunsko leto določi zgornjo mejo izdatkov proračuna, da bo še zagotovljena srednjeročna uravnoteženost javnih financ. Odstopanje je mogoče le v izrednih primerih. Ta zakon bi se prvič uporabil za pripravo proračuna za leto 2015.

Vlada predloga ne podpira

Vlada po besedah ministra za finance Dušana Mramorja predloga ne podpira, saj "se z njim pretirano omejuje možnost oblikovanja fiskalne politike", predlog pa je bolj strog od omejitev, ki jih za to področje predpisujejo pravila EU. To, da se fiskalno politiko prepusti "matematični formuli brez upoštevanja ostalih dejavnikov", se mu zdi nedopustno. Enako odklonilno stališče, kot so ga imeli do vnovičnega predloga SDS koalicijske SMC, DeSUS in SD, so imeli v opozicijski ZL. Luka Mesec je dejal, da je "bolj papeški od papeža", s povsem enakimi besedami ga je označil Matjaž Han (SD), ki je spomnil, da so oni edini nasprotovali že sprejemu ustavnega zakona, saj so pretehtali, da so slabosti večje kot dobrobiti in da predlog "odpira vrata razžiranju socialne države".

Skrbi jih zadolževanje države

Enake pomisleke imajo v DeSUS. Kot je povedal Uroš Prikl, vseskozi opozarjajo, da se z vnosom fiskalnega pravila v nobenem primeru ne sme posegati v socialno področje in na področje pokojnin. Po njihovem ta predlog onemogoča ustanovitev demografskega rezervnega sklada, zato ga ne morejo podpreti. Podpreti ga ne morejo niti v ZaAB, saj se, kot je dejala Alenka Bratušek, vseskozi zavzemajo za postopno konsolidacijo javnih financ. Vendar opozicijski SDS in tudi NSi skrbi zadolževanje države. Kot je povedal Jožef Horvat (NSi), je takšno zadolževanje, kot smo mu priča, neodgovorno do državljanov in do naših potomcev, saj poslabšuje življenje ljudi. "Zavzemamo se za koncept, ki bo naredil konec nadaljnjemu zadolževanju, čeprav bodo ukrepi boleči," je dejal in predlogu v prvi obravnavi napovedal podporo.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste