Slovenija

V Mariboru vse več razburjenja zaradi proračunske luknje

STA/B.K.
15. 12. 2014, 09.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Mariborska proračunska luknja še naprej buri duhove in kot kaže, se bo do 23. decembra, ko naj bi mestni svet predvidoma obravnaval izhodišča za pripravo proračuna, dogajanje le še stopnjevalo. Napovedani so že prvi protestni shodi, potencialna največja koalicijska partnerica SMC pa poziva k spremembam izhodišč za zagotovitev denarja za socialo.

Wiki

Kot poudarjajo v mariborski SMC, ki je na državni ravni trenutno najmočnejša slovenska politična sila, je za mesto v tem trenutku najbolj pomembno, da se zagotovijo sredstva za izvajanje socialnih programov, saj se s tem ohranja človeško dostojanstvo.

"Slovenija je po ustavi tudi socialna država, Maribor je drugo največje mesto in ukinitev sredstev za izvajanje socialnih programov, kot so objavljena v izhodiščih proračuna za leti 2015 in 2016, se enostavno ne sme zgoditi. Da bi ukinili socialne transferje za socialno kuhinjo, materinski dom, letovanje otrok z zdravstvenimi indikacijami, programi enkratne socialne pomoči, varno hišo in druge, je enostavno nedopustno," so zapisali v stranki.

Potem ko so prejšnji teden Mestno občino Maribor prvi protestno obiskali predstavniki mestnih socialnih podjetij, ki jim zaradi morebitne nezagotovitve proračunskih sredstev in s tem ukinitve javnih del grozi propad, v petek pa so svoje pred občino povedali še predstavniki kulture in sociale, se tudi ta teden napovedujejo nove protestne akcije.

Kolesarska mreža v torek pripravlja protestno vožnjo po ukinjenih proračunskih postavkah. Za petek sta zdaj na anonimnih Facebook profilih napovedana že dva protestna shoda. Prvi dopoldne na Trgu Leona Štuklja, kjer naj bi v organizaciji anonimne skupine Andrej Fištravec naj odstopi kot župan Maribora protestirali proti varčevanju v kulturi in na ostalih pomembnih področjih, drugi pa popoldne pred mestno občino in ga sklicuje t. i. Civilna iniciativa proti varčevanju.

Mariborski župan se doslej še ni odzval na vse bolj glasne odzive nezadovoljstva, saj je kmalu po petkovi najavi drastičnih varčevalnih ukrepov odpotoval na službeno potovanje v tujino, od koder je sicer zgolj preko svojega Facebook profila nekaj dni zatem sporočil, da so nekaj dodatnega denarja za najpomembnejše reševanje socialnih stisk vendarle uspeli najti.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov