Slovenija

Slovenija s 86,5-odstotno stopnjo samooskrbe z vinom

STA
13. 12. 2014, 09.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Proizvodnja vina v Sloveniji je v tržnem letu 2013-2014 znašala nekaj več kot 700.000 hektolitrov, pri čemer so največji delež, to je 68 odstotkov ali skoraj 480.000 hektolitrov, predstavljala bela vina. Stopnja samooskrbe z vinom je znašala 86,5 odstotka, prebivalec Slovenije pa je v tem letu v povprečju popil 38,6 litra vina.

YouTube

Glede na kakovostno razdelitev vin je v obravnavanem letu k skupni proizvodnji vina največji delež prispevala proizvodnja vin z zaščiteno označbo porekla, to je 77 odstotkov oz. nekaj več kot 540.000 hektolitrov, kažejo ta teden objavljeni začasni podatki državnega statističnega urada.

Proizvodnja vin z zaščitenim geografskim poreklom je predstavljala 18 odstotkov oz. nekaj več kot 120.000 hektolitrov, proizvodnja sortnih in drugih vin pa skupaj preostalih pet odstotkov oz. okoli 35.000 hektolitrov.

stroski, nasveti, finance, zavarovanje, generali, nalozbe

Zanimivosti

Odgovorno v prihodnost z naložbenim zavarovanjem

Potrošnja vina je v Sloveniji v obravnavanem obdobju znašala 811.000 hektolitrov, od tega je na bela vina odpadlo skoraj 530.000 hektolitrov oz. 65 odstotkov vse potrošnje.

Stopnja samooskrbe z vinom, ki prikazuje razmerje med domačo proizvodnjo in potrošnjo vin, je v Sloveniji v tem obdobju znašala 86,5 odstotka, pri belih vinih pa 90,8 odstotka. Prebivalec Slovenije je v tem letu v povprečju popil 38,6 litra vina, od tega 25,1 litra belega vina.