Slovenija

Davka na sladke pijače ne bo

STA
10. 12. 2014, 12.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Koalicijski partnerji so se v torek dogovorili, da se predlagana posebna trošarina za sladke pijače umakne iz nabora ukrepov v okviru sprememb proračuna za 2015, so potrdili v kabinetu predsednika vlade. Sprememb glede znižanja olajšav pri plačevanju dajatve za obremenjevanje okolja z emisijami ogljikovega dioksida medtem za zdaj ni.

Reuters

Ukrep, ki bo obremenil energetsko intenzivna podjetja oz. tista, ki morajo pridobiti kupone za izpuste toplogrednih plinov, in je močno razburil del gospodarstva, tako ostaja med načrti vlade, so še povedali v kabinetu premierja Mira Cerarja.

Tudi zaradi izločitve posebne trošarine za pijače, ki jim je dodan sladkor oz. sladila, od katere si je vlada obetala 4,7 milijona evrov, bo vlada v četrtek pregledala ter ustrezno novelirala nabor proračunskih ukrepov za prihodnje leto. Tu je še manjši izplen od pogovorov z javnim sektorjem od prvotnih načrtov.

Vlada naj bi predlagane proračunske ukrepe nato poslala v DZ, ki pa naj bi rebalans proračuna za prihodnje leto po načrtih še vedno obravnaval v začetku leta 2015, so pojasnili v Cerarjevem kabinetu.

V kabinetu predsednika vlade so po torkovem srečanju povedali le, da je koalicija glede sprememb proračuna za leto 2015 usklajena.

Na prihodkovni strani je finančni minister Dušan Mramor predlagal zvišanje davka na finančne storitve in na zavarovalne posle, s čimer bi se nadomestil izpad prihodkov po ukinitvi davka na bilančno vsoto bank z letom 2014. DZ je oba zakona že sprejel, prav tako je ohranil najvišji dohodninski razred s 50-odstotno obdavčitvijo tudi v letu 2015, ki je bil sicer sprva uveden le za leti 2013 in 2014.

Na odhodkovni strani vlada poleg dogovorjenih ukrepov z javnim sektorjem in drugimi ukrepi za racionalizacijo javne porabe med drugim načrtuje tudi zmanjšanje sredstev za občine, a so predstavniki ministrstev za finance in za javno upravo županom v torek obljubili, da si bodo za pogovore o tej temi vzeli nekaj več časa.

Vlada za zdaj tako ne bo predlagala znižanja povprečnine, tako da bo to predvidoma znova aktualno, ko bo rebalans obravnaval DZ.

Vlada želi proračunski primanjkljaj v letu 2015 znižati pod tri odstotke BDP. Da bi ga dosegli, bo treba po izračunih povečati prihodke za nekaj več kot sto milijonov evrov, odhodke pa oklestiti za več kot 600 milijonov evrov.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste