Slovenija

Nov rekord v krški nuklearki

STA / T.C.
10. 12. 2014, 13.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V krški nuklearki (Nek) si ob stabilnem obratovanju ob koncu leta obetajo, da bodo pri proizvodnji električne energije presegli šest milijard kilovatnih ur in v svojem 32-letnem delovanju dosegli rekordno proizvodnjo.

NEK.si

Predsednik uprave Nuklearne elktrarne Krško (Nek), ki zaposluje 630 ljudi, Stane Rožman je zadnje leto ocenil kot leto presežkov na več področjih.

Nek vse od zadnjega remonta deluje s polno močjo, 380 dni neprekinjeno in brez pomembnih varnostnih odstopanj, hkrati pa bodo letos presegli vse poslovne in druge kazalce. Izjemno pomembna je bila tudi nedavna odločitev lastnikov o podaljšanju obratovalne dobe Neka do leta 2043, na kar so tudi sicer v vseh pogledih pripravljen, je pojasnil Rožman.

Nek je tudi ob zagotavljanju visoke jedrske varnosti in doslednega upoštevanja okoljskih omejitev deloval gospodarno.

V Neku, katerega temeljni kamen so postavili pred 40 leti, so v jubilejnem letu in ob nastopu nove generacije strokovnjakov, ki bo za njeno vodenje in razvoj skrbela v prihodnjih letih, posodobili kodeks varnostne in poslovne etike ter zastavili novo vizijo, s katero bi radi dosegli, da bi krška nuklearka postala globalni zgled jedrske varnosti in stabilnosti. Hkrati so sprejeli nov petletni razvojni načrt, ki utrjuje sedanjo politiko razvojnega napredovanja in integrirani sistem vodenja.

Direktor se je med drugim dotaknil tudi problema skladiščenja radioaktivnih odpadkov. Kot je dejal, so zaradi prostorskih omejitev začasnega skladišča za njihovo odlaganje, ki je sedaj 95-odstotno zasedeno, že doslej sprejeli vrsto ukrepov za njihovo zmanjšanje. V ta namen so letos začeli s projektom gradnje manipulativnega prostora za radioaktivne odpadke, katerega končanje Rožman pričakuje leta 2016.

Med drugimi načrti je navedel še petletni načrt naložb, ki obsega 55 različnih modifikacij oz. projektov. Med pomembnejšimi pa so poleg omenjenega prostora za manipulacijo še suho skladiščenje izrabljenega goriva, zamenjava grelnikov kondenzatne napajalne vode, zamenjava vzbujalnika in regulacije napetosti glavnega generatorja.

Nek tudi aprila prihodnje leto čaka novi 35-dnevni remont, ki bo po besedah tehničnega direktorja Predraga Širole zajel preventivno vzdrževanje opreme, preverjanje struktur, tehnološko nadgradnjo in zamenjavo jedrskega goriva.

Med pomembnimi remontnimi projekti je izpostavil zamenjavo središčne instrumentacije reaktorja za nadzor porazdelitve moči v reaktorski sredici, preusmeritev hladilnega pretoka skozi sredico, s katero bodo dolgoročno zagotovili integriteto goriva, namestitev ultrazvočnega sistema merjenja ravni hladila primarnega sistema, menjavo hidravličnih in napetostnih regulatorjev dizelskih agregatov, med remontom pa bodo končali celovito prenovo 400-kilovoltnega stikališča.

Hkrati z navedenimi posodobitvami bodo izvedli še približno 20 manjših posodobitev, ki bodo dolgoročno prispevale k varnejšemu in zanesljivejšemu delovanju elektrarne, je še povedal Širola.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste