Slovenija

Smučarji bežijo na tuje

Sonja Javornik, Simon Rosc, Petra Rupnik
3. 12. 2014, 18.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Podatki Avstrijske turistične zveze zgovorno kažejo, da se vsako leto več Slovencev odpravi na smučanje čez mejo. Glede na to, da je pri nas pred sezono glavno vprašanje, ali vlečnice sploh bodo delovale, to seveda ne preseneča. Slovenija ima izvrstne naravne možnosti za raznolik turizem. Žal pa se vsak trudi zase in je premalo sodelovanja, kar pomeni, da je ponudba veliko slabša.

Avstrijska turistična organizacija

Žal na mnogih smučiščih težko dobiš toplo pijačo, kaj šele kakovosten obrok. Samo korak čez severno mejo najdemo ponudbo, ki pogosto preseneča tudi tiste z bogato domišljijo. Si predstavljate, da vam v Mokrinah (Nassfeldu) v samo petih minutah servisirajo smuči? Lahko pa se med vožnjo z gondolo, ki traja 17 minut, naučite pripravljati tamkajšnjo kulinarično specialiteto – raviole! No, izbrali smo še nekaj iz nadvse domiselne ponudbe naših severnih sosedov.

Preden primerjamo ponudbo avstrijskih smučišč, poglejmo, kaj pravzaprav o slovenskem smučarskem turizmu menijo slovenski smučarji. V eni od spletnih anket je večina vprašanih odgovorila, da gostinsko ponudbo na slovenskih smučiščih koristi občasno (30 %) ali pogosto (28 %), vendar pa se ji zdi ta zgolj povprečna (60 %). Tudi dodatna, apres-ski ponudba na slovenskih smučiščih se vprašanim zdi povprečna (45 %), medtem jo na tujih smučiščih večinoma (54 %) ocenjujejo kot zelo atraktivno.

Avstrijska turistična organizacija

Avstrijska smučišča svojo bogato kulinarično ponudbo nadgrajujejo z domačimi in lokalnimi ponudniki, to pa je tisto, kar smučarji pri nas najbolj pogrešajo. Na drugo mesto so postavili pomanjkanje profesionalne postrežbe, sledijo pomanjkanje ležalnikov za sončenje, premalo koč na splošno in preslaba celotna apres-ski ponudba. Tudi zaradi tega so slovenski smučarji vzdušje na domačih smučiščih ocenili kot povprečno. K temu veliko pripomore žičniška oprema, glede katere vprašani menijo, da je na tujih smučiščih veliko boljša in celo veliko bolj varna kot doma. Dodali so še, da bi se, če bi bila oprema na slovenskih smučiščih boljša, v večji meri odločali za smučanje doma. In to so dejstva, ob katerih bi se domači ponudniki in upravljavci smučišč morali zamisliti.

Zdaj pa poglejmo čez planke. Na Mokrinah kuharji pred očmi gostov med vožnjo z gondolo Millennium-Express na mizi pričarajo dobrote, kot so koroški sirovi krapi – seveda so na voljo tudi pokušine in recepti, ki jih lahko vzamejo domov. Avstrijski kuharji v nasprotju s slovenskimi ponujajo bolj lokalne in tradicionalne kuharske specialitete. Na krožnikih se znajdejo ribe, divjačinske jedi, gobe, jagodičevje in podobno. Veliko prednost avstrijskim smučiščem predstavljajo tudi vse obsmučarske dejavnosti. V Zgornji Štajerski si lahko ogledate tradicionalne obrti. Pod prste lahko gledate predicam, se tudi sami preizkusite v kvačkanju in pletenju, v pekarnici v Turnau pa spečete piškote. Seveda se vedno najde kakšna proga tudi za sankanje ali pohod s krplji. 

Niso pa zanimive le obsmučarske dejavnosti, veliko pohval prejmejo tudi proge in domiselno dogajanje okoli smučanja. Na smučišču Gerlitzen vas čaka preizkus v kombinaciji spustov, imenovani Stella Ronda, in če boste dovolj hitri, boste še bogato nagrajeni. Tudi adrenalinski navdušenci ne ostanejo praznih rok. Ob smučišču Gerlitzen Alpe lahko poletite z jadralnim padalom. Če ste bolj »prizemljen« tip človeka, pa lahko treking turo opravite z lamami. Mnoga smučišča poleg smučanja ponujajo še prijetno sprostitev v savnah in bazenih. Eno takšnih je na Avstrijskem na primer Bad Kleinkirchheim. Da je ponudba res celovita, niso pozabili niti na ekspresni servis smuči. Tega lahko kar ob progi opravite na koroških Mokrinah, brušenje robnikov in poliranje ter vroče voskanje je v času do božiča v smučarskem servisnem centru pri gorski postaji Millennium-Express celo brezplačno.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste