Slovenija

Nepravilnosti odnesle direktorico ptujskega doma upokojencev

M.J.
28. 11. 2014, 15.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Potem ko je civilna iniciativa občanov že nekaj časa opozarjala na domnevne nepravilnosti pri načinu vodenja ptujskega doma upokojencev, so zdaj njihove trditve potrdili tudi različni inšpekcijski nadzori. Kot so potrdili na ministrstvu za delo, se je zato ministrica Anja Kopač Mrak odločila razrešiti dolgoletno direktorico Kristino Dokl.

DUP

Doklova bo morala položaj zapustiti z 2. decembrom, potem ko je služba za notranjo revizijo pri ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na podlagi številnih prijav o domnevnih nepravilnostih kar dvakrat pregledala delovanje Doma upokojencev Ptuj in obakrat ugotovila hude kršitve zakona o socialnem varstvu.

Zavod tako med drugim ni jasno razmejil različnih kategorij opreme, premalo je bilo jasno, kaj je osnovna oskrba in kaj dodatna, slabo so bile razmejene javne in tržne storitve, slabe so bile evidence opravljenih storitev, večkrat ni bilo mogoče niti ugotoviti, ali so bile sploh opravljene, nekaterih storitev pa niso izvajali v skladu s predpisanimi normativi in standardi.

Ptujski dom upokojencev je največji tovrstni slovenski zavod, saj ima poleg domicilnega doma na Ptuju svoje enote še v Muretincih, Juršincih, Kidričevem, že dve leti pa deluje tudi njihova enota doma v Kopru. Večino omenjenih enot je vodstvo doma v preteklih letih zgradilo povsem s svojimi sredstvi, brez sofinanciranja države.

Kršitve je v domu kar 13-krat v zadnjem času ugotavljal tudi inšpektorat za delo, slabo stanje pa sta opazila tudi tržni inšpektorat in inšpektorat za javni sektor. Kot je danes pisal časnik Delo, je tudi davčna inšpekcija domu izdala plačilni nalog za dober milijon poplačila davka, ki ga je opredelila kot davek na dobiček.

Na ministrstvu so pojasnili, da lahko ministrica na podlagi zakona o socialnem varstvu direktorja razreši, če ta ne opravlja z zakonom naloženih nalog ali pri svojem delu krši zakon oziroma če komisija za strokovni in upravni nadzor ugotovi hujše strokovne napake pri izvajanju dejavnosti zavoda.

"Zaradi resnosti in obsega ugotovljenih kršitev ugotavljamo, da je stanje nevzdržno oziroma da direktorica v skladu s svojo odgovornostjo ne zagotavlja zakonitosti poslovanja, zato smo bili kot nadzorna institucija dolžni ukrepati," so še dodali na ministrstvu.

Sicer pa je vlada zato, da bi v zavodu zagotovili učinkovitejše upravljanje, že razrešila dosedanje predstavnike ustanovitelja v svetu zavoda in do izteka mandata imenovala nove. Ti se bodo morali sestati v najkrajšem času in imenovati v. d. direktorja, kar naj bi se zgodilo v nekaj dneh.

Medtem ko se Doklova kljub prošnji STA na razrešitev doslej še ni odzvala, pa je svoj pogled danes na Ptuju pojasnil minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki je bil še do nedavnega na čelu Skupnosti socialnih zavodov. Kot je dejal, skupnost nima pristojnosti poseganja v notranje poslovanje domov, a vedno so odločno zavračali kakršnekoli anomalije, zlorabe ali odstopanja od zakona.

"Če so takšne anomalije ugotovljene, je potrebno odločno ukrepati," je bil jasen Koprivnikar, ki je dejal, da je bil sicer v času vodenja skupnosti z nekaterimi dvomi glede poslovanja ptujskega doma seznanjen in o tem so takrat tudi večkrat razpravljali z ministrstvom. Njihovo stališče je bilo, da naj ministrstvo takoj in odločno ukrepa, očitno pa je za to rabilo nekaj več časa. Sam bi pričakoval bolj ažurno ukrepanje, je še dejal.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste