Slovenija

Nekdanjega župana Zanoškarja ni bilo na sodišče

STA/J.P.
19. 11. 2014, 12.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nekdanji župan Mestne občine Slovenj Gradec Matjaž Zanoškar tudi danes ni prišel na Okrajno sodišče v Slovenj Gradcu, kamor je bil že drugič vabljen na zaslišanje kot priča v zadevi, v kateri tožilstvo nekdanji direktorici občinske uprave Lidiji Požgan očita zlorabo položaja pri zaposlovanju njegovega sina. Ta pravi, da je oče v tujini.

Mediaspeed, slovenjgradec.si

Matjaž Zanoškar je bil na zaslišanje kot priča vabljen že za ponedeljkovo nadaljevanje glavne obravnave, a vabila do takrat še ni prejel oz. ga ni prevzel, pri čemer rok za prevzem vabila še ni potekel. Od takrat je sodišče vabilo za današnje zaslišanje nekdanjemu županu skušalo vročiti prek policijske postaje Slovenj Gradec, a prav tako neuspešno.

Je pa bil danes na predlog obrambe zaslišan Marko Zanoškar, katerega zaposlitev na občini je v središču glavne obravnave na slovenjgraškem sodišču in v zvezi s katero je koruptivno ravnanje občine ugotovila tudi protikorupcijska komisija, ki je mnenje objavila januarja letos. Zanoškar je povedal, da je oče v tujini, da ne ve razloga za to in da naj bi se vrnil do konca novembra.

Nadaljevanje glavne obravnave je predvideno za 26. in 28. november, vendar je to odvisno od tega, ali bo sodišču uspelo vročiti vabilo za zaslišanje Matjažu Zanoškarju, ki ga za zaslišanje predlaga tožilstvo. 

V zvezi z zaposlitvijo na občini, ki jo je dobil ob razpisnem pogoju zahtevane izobrazbe profesor športne vzgoje, je povedal, da je razpis za delovno mesto sodelavca v občinskem uradu za projekte videl na zavodu za zaposlovanje, kamor je kot iskalec zaposlitve večkrat šel. Na razpis, ki je bil objavljen konec leta 2008, se je prijavil, bil izbran in začel z delom.

Pred prijavo na razpis z obtoženo Požganovo, kot je dejal, ni imel kontakta, poznal jo je le po imenu in priimku kot direktorico občinske uprave. Na vprašanje tožilstva pa je odgovoril, da se o razpisu nikoli ni pogovarjal z očetom, ki je takrat vodil občino, z njim je imel stike, kot jih imata oče in sin, je dejal, vendar ni vedel povedati, ali je oče vedel za njegovo zaposlitev na občini, dokler se v zvezi s pripravo kakšnih projektov nista srečala.

Okoliščine iskanja novega sodelavca v uradu, o katerem so govorili na kolegiju pri županu Zanoškarju v jeseni 2008, pa je sodišče danes skušalo razjasniti z zaslišanji še dveh prič, ki sta bili na kolegiju prisotni poleg Požganove in župana.

Ne Martin Harnik ne Branko Malek na ločenih zaslišanjih nista vedela povedati, kdo je sprejel odločitev, da bo občina za delo na projektu gradnje širokopasovnega omrežja zaposlila profesorja športne vzgoje, je pa Malek med drugim dejal, da je bilo "normalno, da je vse tovrstne odločitve sprejemal župan". Prav tako nista vedela, kdo je kadrovski službi, ki je pripravila razpis, posredoval zahtevano izobrazbo.

Nadaljevanje glavne obravnave je predvideno za 26. in 28. november, vendar je to odvisno od tega, ali bo sodišču uspelo vročiti vabilo za zaslišanje Matjažu Zanoškarju, ki ga za zaslišanje predlaga tožilstvo. To med drugim omenja možnost soočenja z obtoženo Požganovo, ki je v svojem zagovoru ob začetku glavne obravnave očitke tožilstva o sumu zlorabe položaja zavrnila in dejala, da je vse kadrovske odločitve na občini sprejemal župan.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste