Slovenija

VIDEO: Boris Cavazza in Dejan Zavec spregovorila o nasilju

Tina Recek
18. 11. 2014, 17.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Za življenje se gre! se glasi letošnji slogan akcije Zavoda Emma – centra za pomoč žrtvam nasilja. Z omenjeno akcijo želijo bolje ozavestiti javnost o problematiki nasilja v družini in družbi. V zavodu menijo, da kar 96 odstotkov žrtev nasilja še ni poiskalo pomoči.

STA

Petindvajsetega novembra zaznamujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Ob tej priložnosti je Zavod Emma, ki deluje na področju preprečevanja nasilja nad ženskami in otroci že štirinajsto leto,  predstavil kampanjo.

Med žrtvami nasilja prevladujejo ženske. Žal o problemu pogosto molčijo, med sosedi pa vlada pravilo: »Ne vmešavaj se!«

Direktorica Zavoda Emma Dževada Popaja je poudarila, da kar 96 odstotkov žrtev nasilja še ni poiskalo pomoči. Med žrtvami prevladujejo ženske. Da se ne rešijo pekla, je velikokrat razlog ekonomska odvisnost od storilca. Ko se paru rodi še otrok, se takoj zavrti deset let, v tem času pa je žrtev že tako vpeta v začaran krog, da iz njega še posebej težko izstopi. 

Strokovna sodelavka zavoda Mateja Guštin je izpostavila, da je nasilje problem družbe, in ne posameznika. Žal nismo niti približno blizu ničelni toleranci. 

Življenje v primežu nasilnega moža je opisala Sonja, ki je na svoji koži  večkrat občutila njegovo težko roko. V peklenskem krogu nasilnega zakona je vztrajala 40 let. Povedala nam je, da kadar je mož izgubil službo, so mu še bolj popustili živci in je bil še bolj nasilen. Sonja je trpljenje skrivala pred očmi dveh hčera. Ko se je obrnila za pomoč na center za socialno delo, ji v treh letih niso kaj prida priskočili na pomoč. Nekega dne pa je Sonja končno zbrala toliko poguma, se odpravila na policijo in moža prijavila. Ob prihodu domov jo je nasilnež pričakal s pestmi. Sonja je dobila občutek, da se njegova jeza ne bo kar tako polegla, zato je poklicala policijo in pobegnila od moža. Vendar s tem še ni bilo konec njenega trpljenja, saj mož ni prenesel dejstva, da mu je ušla, in ji je še nekaj časa nagajal. Med drugim ji je prinašal smeti pod balkon. Sonja si je lahko oddahnila šele, ko si je našel drugo žensko oziroma dokončno potem ko je po bolezni umrl.

Arhiv Svet24

Predstavitve kampanje sta se udeležila še ambasadorja kampanje igralec Boris Cavazza in slavni boksar Dejan Zavec. Igralec je bil sam žrtev spolnega nasilja, ko je bil star komaj deset let. Ker mu je nasilnež grozil, da mu bo razbil glavo, je bil tiho. Cavazza je vprašal: »Zakaj ženske toliko časa trpijo? Še posebej matere bi se morale upreti.« Popajeva mu je odvrnila, da nimajo moči. Poleg tega so nasilneži izjemno manipulativni. Zavec, tudi priča družinskega nasilja, ko je še bil otrok, pa meni, da smo dolžni žrtvi pomagati. Zato nikakor ni primerno, da rečemo, »saj bodo sami rešili problem«.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste