Slovenija

Kdo dobi in kdo izgubi zaradi rebalansa

Luka Tetičkovič
15. 11. 2014, 16.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vlada je pripravila predlog rebalansa, levica jo kritizira zaradi varčevanja pri revnih, desnica meni, da varčevanje ni dovolj odločno.

Parlamentarna delovna telesa so začela obravnavati predlog rebalansa proračuna. Nekatera ministrstva sredstva dobivajo, večini jih bodo jemali. Komisija za nadzor javnih financ je medtem nezadovoljna zaradi povečevanja primanjkljaja.

Člani omenjene komisije so vladi zaradi povečanja primanjkljaja za okoli 200 milijonov evrov očitali, da ni verodostojna. V predlogu rebalansa proračuna vidijo le kozmetične popravke. Predsednik komisije Andrej Šircelj (SDS) je vladi celo predlagal umik predloga rebalansa in pripravo povsem novega, vendar komisija njegovih pozivov ni podprla s potrebnimi glasovi.

Medtem ko desna opozicija predlog rebalansa kritizira, da je premalo varčevalen, pa njeni opozicijski kolegi iz Združene levice menijo, da ne kaže znakov ustavljanja varčevanja. V ZL so zapisali, da so predlagani proračunski ukrepi prijazni le na prvi pogled, saj prinašajo dodatno zmanjševanje sredstev za nekatere najšibkejše skupine (težje zaposljive, invalide, osebe brez zdravstvenega zavarovanja). ZL meni, da je nedopustno, da je vlada poiskala rezerve na ministrstvu za zdravje (-10 %) in socialne zadeve (-5,8 %), medtem ko je ministrstvu za obrambo povečala sredstva (+1,7 %).

Med redkimi je zadovoljnost nad predlogom izrazil ravno minister za obrambo Janko Veber, ki trdi, da je to znamenje, da se je krivulja drastičnega varčevanja sredstev začela obračati. Ministrstvu za obrambo, pod katero spada tudi Civilna zaščita, so sredstva sicer povečali z razlago, da bodo šla za sanacijo naravnih nesreč. Pri tem niso ovrednotene delovne ure prostovoljcev, ministrstvo sicer njihovo delo ocenjuje v višini 60 milijonov evrov.

Zadovoljni so tudi na ministrstvu za kmetijstvo, saj predlog rebalansa predvideva 65 milijonov več za področje kmetijstva, gozdarstva in prehrane. Več pa bo dobilo tudi notranje ministrstvo, upravne enote bodo tako dobile 4,3 milijona, predvsem zaradi uveljavitve zakona o odškodninah za izbrisane.

DZ bo predlog rebalansa sprejemal na plenarni seji, ki se bo začela 17. novembra. Pred tem pa se morajo do predloga opredeliti zainteresirana delovna telesa, kot matično delovno telo se bo do njega v soboto opredelil odbor za finance in monetarno politiko.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste