Slovenija

Protipoplavni nasip je prestal krst

Gabrijel Toplak
11. 11. 2014, 19.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Če leto dni po katastrofalnih poplavah ne bi uredili protipoplavnih rešitev, bi grozeča reka Drava na nekaterih območjih tudi pretekli konec tedna spet poplavljala. Protipoplavni nasip je opravil svojo nalogo in obvaroval imetje ljudi.

Gabrijel Toplak

Drava se počasi vrača v strugo in hidrološke razmere na severovzhodu države se umirjajo. Je pa bil pretekle dni strah pri tistih, ki jih voda že ob najmanjšem porastu ogroža, še vedno močno prisoten. Samo občina Duplek, v kateri je bilo v poplavah pred dvema letoma med drugim poplavljenih od 250 do 300 stanovanjskih objektov, je takrat utrpela precejšnjo škodo.

In ta je bila (končno) le zadosten razlog, da so leto po hudi katastrofi začeli graditi protipoplavni nasip, ki naj bi pred dnevi, ko so visoke padavinske vode del občine spet ogrožale, po besedah poveljnika Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Dvorjane Maksimiljana Bezjaka vseeno dobro prestal svoj »krst«.

Gabrijel Toplak

»Dokler se niso oglasile sirene za preklic nevarnosti poplav, smo imeli organizirane stalne dežurne ekipe, ki so nadzirale tukajšnje poplavno območje. Drava je resneje ogrozila dve hiši, ki se nahajata v bližini reke, a ena od njih ima zdaj okrog grajeno zidano ograjo. Nekoliko je narasla tudi gladina vode potoka v zaselku Johe,« pojasnjuje Bezjak.

In prav družina Sirk, ki ima hišo v poplavnem območju, se lahko protipoplavnemu zidu okrog hiše zahvali, da so ostali na suhem. Včeraj, ko jih je obiskala naša ekipa, sicer ni bilo nikogar doma, vendar sta bila ob ograji dva delavca z bližnjega gradbišča za gradnjo nasipa, ki sta odstranjevala vodne pregrade na uvozu.

»Namestili smo jih v četrtek, ko so nas obvestili o naraščanju Drave. Kot kaže, je te ljudi zid pred vodo res obvaroval,« je včeraj dejal eden izmed njiju. Da obrambni zid dobro služi svojemu namenu, je potrdil tudi Maksimiljan Bezjak. »Drava bi zemljišče in hišo zagotovo poplavila, ampak zdaj so imeli vode na dvorišču res zelo malo. Gladina vode okoli zidu je bila zagotovo visoka 30 centimetrov. Če ne bi bilo zidu, bi bili spet pod vodo,« je povedal Bezjak. A kot kaže, se reka Drava tokrat ni dvigovala povsod enakomerno. Petru Žlahtiču iz Zgornjega Dupleka, ki so mu zadnje poplave uničile dobršen del imetja, se voda tokrat k sreči ni približala. »Nasip vsaj na mojem delu še ni bil na preizkušnji, saj ga narasla Drava tokrat ni dosegla,« je dejal.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste