Slovenija

Ste že pripravili avtomobil na zimo?

Sašo Avramovič
11. 11. 2014, 20.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V soboto, 15. novembra, se tudi uradno začenja zimska sezona na naših cestah. Vozniki bomo morali poskrbeti za svoja vozila, da bo med zimskimi meseci čim manj nevšečnosti. Danes vam ponujamo veliko informacij o pripravi jeklenega konjička na zimo, o tej temi smo se pogovarjali tudi z Urošem Grilcem iz AMZS.

Profimedia

Kot določa zakon, je v Sloveniji za vsa motorna vozila obvezna uporaba zimske opreme v obdobju med 15. novembrom in 15. marcem oziroma pred ali pa tudi po tem datumu v primeru zimskih razmer.

Najprej so tukaj pnevmatike. Vozniki moramo imeti, kot določa zakon, na svojih jeklenih konjičkih nameščene ali štiri zimske pnevmatike z minimalno globino profila tri milimetre ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino profila tri milimetre in snežne verige v priboru. A Grilc vseeno svetuje, da upoštevamo, da so predpisani trije milimetri najmanjše globine profila premalo za dober oprijem na mokrem ali zasneženem cestišču, zato je dobro, da je globina profila večja. Kot piše v zakonu, morajo imeti vozila s štirikolesnim pogonom v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za zadnjo os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os. Če se zakona ne bomo držali, nas lahko doleti tudi globa. Če na avtomobilih nimamo ustrezne zimske opreme, nas lahko čaka denarna kazen v višini 40 evrov. In če zaradi tega oviramo promet, znaša globa 500 evrov in pet kazenskih točk.

Profimedia

Od pnevmatik k drugim stvarem, ki omogočajo dobro pripravljenost avtomobila na zimo. Vsekakor bo treba poskrbeti za primerno tekočino za pranje vetrobranskega stekla, saj to v zimskem času zmrzuje, med vožnjo pa se hitro umaže. Priporočljivo je, da je odporna pred zmrzovanjem do –35 stopinj. Ne smemo pozabiti niti na metlice brisalcev. Dejstvo je, da guma na njih s časom otrdi, to pa pomeni, da brisalci ne obrišejo tako dobro mokre oziroma umazane steklene površine. Pred mrzlimi meseci je prav tako priporočljivo, da preverimo nivo motornega olja in ga po potrebi dolijmo. Motor se v zimskih mesecih počasneje ogreje, olje pa je slabše tekoče.

Profimedia

»Pred nastopom temperatur pod ničlo je dobro tudi namazati gumijasta tesnila na spojih vrat in prtljažnega prostora z glicerinom, s čimer boste poskrbeli, da ob zelo nizkih temperaturah ne bodo primrznila in vam onemogočila vstopa v avtomobil. Pri avtomobilih, ki se odklepajo na ključ, lahko večkrat pozimi v ključavnico vbrizgate manjšo (!) količino sredstva WD40 ali podobnega sredstva, da ključavnica ne bo zamrznila,« svetuje Grilc in našteje tudi priporočljivo opremo v vozilu med zimskimi meseci. Sem zagotovo spadata lopata in manjša vreča peska, ki je lahko koristen za speljevanje na poledeneli podlagi. »Snežne verige imejte s seboj vedno, kadar se odpravite v višje ležeče predele oziroma na smučanje med zimskimi počitnicami, ne glede na to, s kakšnimi pnevmatikami je opremljen naš avtomobil. Tople rokavice pa bodo koristne v vsakem primeru.«

Če avtomobil puščamo na prostem, je dobro, da imamo pri roki tudi metlico za odstranjevanje snega, strgalo za led ... »V hudih ali nepredvidljivih zimskih razmerah naj v vozilu ne manjkajo posoda z rezervnim gorivom, baterijska svetilka in manjša odeja,« je povedal Grilc.

Nekaj nasvetov za pripravo na zimo

  • poskrbimo za tekočino za pranje vetrobranskega stekla,
  • preverimo metlice brisalcev in obrabljenost pnevmatik,
  • namažimo gumijasta tesnila na spojih vrat z glicerinom,
  • preverimo nivo motornega olja in ga po potrebi dolijmo,
  • preverimo tlak v pnevmatikah, ki se spreminja glede na temperaturo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste