Slovenija

Poziv k izgradnji ljubljanske urgence

J.S./STA
7. 11. 2014, 17.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ljubljanski župan Zoran Janković in generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec pozivata k čimprejšnji izgradnji nove ljubljanske urgence.

STA

Zoran Janković je po nedavni ponovni izvolitvi za ljubljanskega župana obiskal Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Skupaj z generalnim direktorjem UKC Simonom Vrhuncem sta po obisku opozorila na nujnost izgradnje celotnega Diagnostičnega-terapevtskega središča (DTS) oz. nove ljubljanske urgence.

Po Jankovićevem mnenju je sramotno, da urgenca skupaj z intenzivno terapijo čaka že osem let. "Srčno upam in zahtevam kot župan Ljubljane, da ministrstvo za zdravje konča urgenco in s tem omogoči normalno bivanje za vse najtežje bolnike, pa tudi za zaposlene v kliničnem centru," je dejal v izjavi za medije.

Ob tem je navedel, da v Ljubljani redno obnavljajo zdravstvene domove. Ne razume pa, da je ljubljanska urgenca na pol zgrajena že nekaj časa in čaka na nadaljevanje del. "Ne vem, kdo bi delal svojo hišo in potem čakal 10 let, da se vseli, vmes pa trpi in plačuje najemnino," je ponazoril. 

Vrhunec pa je pozdravil pozitivne signale, ki prihajajo od nove ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Obljubila je namreč, da bo dala vse od sebe, da se projekt čim prej zaključi.
Ob tem pa je opozoril na težave zaradi operacijskih dvoran na travmatološkem oddelku, kjer je že skoraj eno leto zaradi dotrajanosti zaprtih pet od sedmih operacijskih dvoran. Zaradi tega so primorani ukinjati nekatere nenujne operacije, je dodal strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko. Gre sicer za ne zelo zahtevne in nenujne operacije, kot so odstranitve implantatov po poškodbah. A zaradi zaprtja operacijskih dvoran so letos opravili 500 manj takšnih operacij, je dodal.

"Če bi bil DTS zgrajen pred štirimi leti, kot je bilo načrtovano, tega problema danes ne bi bilo," je poudaril Vrhunec. Začasno bodo težave na travmatologiji reševali z obnovo dveh operacijskih dvoran.

Vrhunec pričakuje, da bo razpis za obnovo objavljen že prihodnji teden, za investicijo pa bo na voljo pol milijona evrov. To je precej manj od načrtovanih 1,4 milijona evrov, a generalni direktor UKC opozarja, da se letos srečujejo z zelo hudim pritiskom iz vse Slovenije.

Mnogo denarja, ki bi ga sicer namenili za investicije, tako porabijo za zdravljenje teh bolnikov. V Sloveniji se namreč izvajalci plačujejo po programu in ne dejanskem številu opravljenih storitev. Tako UKC že leta opozarja na preseganje programa, za kar niso plačani. 

Odpiranje ponudb na razpis za nadaljevanje gradnje ljubljanske urgence bo potekalo 1. decembra.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov