Slovenija

Slovenska resničnost: uboj razkril nelegalne pasje boje

T.R.
4. 11. 2014, 18.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nedavni prizori iznakaženih in okrvavljenih psov v medijih, ki so se borili v pasjih bojih, so povzročili v javnosti val ogorčenja, da je kaj takega mogoče tudi pri nas. Je in to že več let. Zaradi mučenja živali se bo v začetku decembra na sodišču zagovarjalo šest ljudi.

Arhiv Svet24

Policija je v preteklosti obravnavala nekaj kaznivih dejanj mučenja živali, ki so bila povezana s tako imenovanimi pasjimi boji, v prvih sedmih mesecih letos so preko telefona prejeli tri prijave. Možje v modrem dodajajo, da v Sloveniji to ni pogost pojav. Med peščico zagovornikov pasjih bojev spada Vesna Vagala Trifunović iz Maribora, ki je na družbenem omrežju izjavila: »Nimam problema s tem, da javno povem, da sem dogfighter (pasjeborka, op. p. )«. Zaradi njene objave so posamezniki, združeni v civilno iniciativo Ustavimo pasje borbe, menili, da se Trifunovićeva ukvarja s kaznivo dejavnostjo, zato so jo prijavili policiji in drugim pristojnim službam, ki pa niso delile mnenja s prijavitelji, torej niso našle dokazov o nelegalni dejavnosti.

»Zaradi groženj komentatorjev na portalu Ustavimo pasje boje zoper dr. Vido Čadonič Špelič smo podali kazensko ovadbo,« pravijo v Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Kljub temu se v Sloveniji pasji boji prirejajo. Leta 2011 je na Tepah pri Litiji nekdanji policist Igor Bavdek ubil 45-letnega Tineta Resnika, ki je bil širši okolici poznan po tem, da je posojal denar. Izkazalo se je, da je bil naročnik uboja Drago Šter. Sodišče je oba poslalo za zapahe, strelca za 14 let in pol, naročnika uboja pa za pol leta manj. Usodnega 7. novembra pred skoraj tremi leti je Bavdek prišel na Tepe in v svojo žrtev izstrelil najmanj pet strelov, usoden pa je bil strel, ki je šel skozi trebuh in srce. Tragičen dogodek je razkril Resnikove nečedne posle. Policija je zasegle številne predmete, za katere so sumili, da so povezani s pasjimi boji. Med njimi videomaterial, zdravila, veterinarske kvazipripomočke za oskrbo poškodovanih psov in predmete, ki so namenjeni njihovemu treningu. V njihovi rokah se je znašel tudi ključen dokaz – dnevnik s podatki o lastnikih psov in pasjih bojih ter posnetki teh bojev. Da so na posestvu urili več psov, nazorno pove število štirinožcev, ki so jih morali pripeljati  v zavetišče. Takrat so odpeljali 15 psov pasme ameriški staffordshirski terier, večina jih je imela brazgotine zaradi bojev v pasjem ringu, osem psov pa so morali evtanazirati. Na podlagi zbranih dokazov je tožilstvo spisalo obtožni predlog zoper Resnikovega brata Emila Resnika, Resnikovo zunajzakonsko partnerico Sonjo Čerčinović, njegovo hči Tino, Željka Andrašija, Mladena Stojanoviča in Esmirja Velagiča. Resnik naj bi bil obtožen, ker naj bi dajal v najem prostor za pasje boje, drugi pa zaradi mučenja živali. Od šesterice so pred kratkim sedli na zatožno klop trboveljskega okrajnega sodišča štirje obdolženi (naroka se nista udeležila Resnikova hči in Andraši). Četverica očitka mučenja živali oziroma pomoči pri tem kaznivem dejanju ni priznala. Zakonodajalec je za kaznivo dejanje mučenje živali predvidel denarno kazen ali zapor do šestih mesecev. 



Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste