Slovenija

Obeta se ženski politični ravs

Simon Rosc
29. 10. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Premier Miro Cerar je končno naredil korak naprej in naznanil vsaj prvo manjkajočo ministrico v svoji vladi. Govorice, ki so zaokrožile po hodnikih vladnega kabineta, sicer pravijo, da bo vlada dobila kar dve novi ministrici, a se obeta ženski ravs.

Cerar je novinarjem že pojasnil, koga je izbral za ministrico brez listnice, pristojno za razvoj in kohezijo, ki bo na ministrskem položaju zamenjala našo novo evropsko komisarko Violeto Bulc. To bo Alenka Smerkolj. Nanjo so ponosni predvsem na Novi Ljubljanski banki, od koder je prišla, preden je stopila v mačistične politične čevlje.

STA

Morebitna nova ministrica za gospodarstvo v Cerarjevi vladi je za slovensko komisarko sporna, še preden jo je premier Miro Cerar sploh uradno predlaga.

Svojo kariero je začela leta 1988, na področju medbančnih odnosov, pozneje pa jo je nadaljevala kot vodja posojilno-jamstvenih poslov banke. Bila je vodja sektorja za poslovanje s finančnimi institucijami in mednarodno poslovanje. Ukvarjala se je tudi s pridobivanjem virov na kapitalskih trgih ter zakladništvom NLB-skupine.

Čeprav je bila del vodilnih kadrov v NLB ravno v času, ko se je podelilo največ spornih kreditov, Cerar verjame, da ne nosi bremen, in popolnoma verjame v njene sposobnosti. Cerar pa naj bi že imel ogledano tudi ministrico za gospodarstvo, ki bo zamenjala odstopljenega Jožefa Petroviča. V njegove čevlje naj bi, tako viri blizu Cerarja, stopila Alenka Avberšek, a Cerar teh informacij ni ne potrdil ne ovrgel.

STA

Avberškova je zaposlena na Gospodarski zbornici Slovenije kot izvršna direktorica za politike in zakonodajo. Je pa že dvignila veliko prahu, zato verjetno Cerar tudi okleva, ali bi jo sploh predlagal. Avberškovo so namreč predlagali za gospodarsko ministrico že Alenki Bratušek, a so takrat na Slovenski fundaciji za trajnostni razvoj Umanotera temu predolgo vztrajno nasprotovali. 

O Avberškovi so takrat zapisali: »Alenka Avberšek se vztrajno bori proti naprednim elementom sodobnega gospodarstva ter vztrajno zagovarja in podpira preživete sile moči, preživete tehnologije in preživete poslovne modele. Zato v Umanoteri menimo, da je njena izvolitev za gospodarsko ministrico v času, ko se postavljajo temeljni dokumenti za gospodarski razvoj Slovenije, lahko za našo državo usodna izbira.«

Zanimivo, članica uprave Umanotere je bila takrat Violeta Bulc, sedanja evropska komisarka. Ali se nam obeta politični ravs med ministrico in komisarko?

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov