Slovenija

V Podravju po drugem krogu župane dobilo še enajst občin

STA/M.J.
20. 10. 2014, 10.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Volivci enajstih občin v Podravju in ene na Koroškem so morali v nedeljo že četrtič letos na volišča. V drugem krogu županskih volitev so izbrali župane, ki bodo naslednja štiri leta izpolnjevali svoje obljube. V šestih občinah so izvolili nove, a le na Ptuju se je dosedanji Štefan Čelan moral posloviti po porazu na volitvah.

STA/Mediaspeed

Mariborski dvoboj sedanjega nadomestnega župana Andreja Fištravca in njegovega predhodnika, ki so ga predčasno odnesle vstaje, Franca Kanglerja le ni bil tako napet in Fištravec je prvi redni mandat, ob sicer zelo nizki volilni udeležbi, dobil s prepričljivo večino skoraj 75 odstotkov glasov.

Nekaj bolj negotovo je bilo na Ptuju, kjer je podjetnik Miran Senčar na koncu slavil s 55 odstotki glasov in tako Čelana po treh zaporednih mandatih in precej vroči predvolilni kampanji, v kateri ni manjkalo niti groženj s smrtjo, spravil z županskega položaja.

Med ostalimi občinami je bilo kar nekaj volilnih obračunov, v katerih so sodelovali nekdanji poslanci, a so bili večinoma neuspešni.

Pravzaprav je županski položaj uspelo obdržati le lenarškemu županu Janezu Krambergerju, ki je za tretji zaporedni mandat kandidiral proti nekdanjemu na pogojno zaporno kazen obsojenemu poslancu DL Ivanu Vogrinu. Slednji, nekoč že župan Lenarta, je v prvem krogu zbral celo največ glasov, tokrat pa so Lenarčani še bolj množično odšli na volišča, kar je očitno bolj koristilo aktualnemu županu, ki je prejel 53,4 odstotka glasov.

Uspelo ni niti kandidatu SLS in nekdanjemu "večnemu" županu v Destrniku Francu Pukšiču, ki se je moral od županskega stolčka pred leti posloviti zaradi nezdružljivosti županske in poslanske funkcije, zdaj pa so mu ne rekli še volivci. S 57,5 odstotka glasov ga je premagal aktualni župan Vladimir Vindiš iz vrst SDS.

Novega župana so po slovesu sedanjega pričakovali v Hočah-Slivnici, kjer je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc prav tako bil neuspešen. Tokrat je sicer kandidiral kot nestrankarski kandidat, a ga je s 57,8 odstotka glasov ugnal dosedanji podžupan Marko Soršak, ki mu je za zmago le nekaj glasov zmanjkalo že v prvem krogu.

Tudi v Rušah je bilo jasno, da bo občina dobila novega župana, a se ni izšlo niti nekdanji poslanki Trudi Pepelnik, ki se je sicer od poslanske funkcije poslovila predčasno, potem ko je sodišče ugotovilo, da je v prejšnji službi na občini naredila napako pri vodenju upravnega postopka. S 53,7 odstotka jo je premagal Uroš Razpet.

V edini občini na Koroškem, kjer dosedanji župan ni kandidiral in edini, kjer je potekal drugi krog, je zmagal neodvisni kandidat Mirko Vošner. Z 51,5 odstotka glasov je po napeti kampanji v zadnjih dneh premagal Darka Sahornika.

Ker je bil Vošner izvoljen tudi za občinskega svetnika, bodo morali na Muti, kjer velja večinski volilni sistem, volitve za enega občinskega svetnika v eni volilni enoti ponoviti. Glede na predvidene roke bodo volitve verjetno v začetku prihodnjega leta, dotlej pa bo občinski svet deloval z enim svetnikom manj.

Nove župane so dobili tudi v Makolah, kjer je slavil Franc Majcen, ter v Šentilju, kjer je zmagal Štefan Žvab. Nov štiriletni mandat pa so si izborili Jožef Kokot v Gorišnici, Stanislav Kovačič v Poljčanah in Joško Manfreda v Lovrencu na Pohorju.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste