Slovenija

Festival MARMELADA 2014 privabil več kot dva tisoč obiskovalcev

B.K.
9. 10. 2014, 17.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

2. mednarodni Festival MARMELADA 2014 je skozi dan obiskalo več kot dva tisoč obiskovalcev. Uživali so v pestrem programu, ki je prepletel umetnost, kulinariko in šport.

AUDIO: „To je edina tovrstna prireditev v Sloveniji takega obsega in pomena,“ poudarja priznani etnolog dr. Janez Bogataj.

„To je edina tovrstna prireditev v Sloveniji takega obsega in pomena. Pomemben je predvsem seveda, ker opozarja in izpostavlja eno prehransko sestavino, drugič zaradi tega, ker ima pomembno izobraževalno noto. To izobraževalno noto lahko razdelimo na dve skupini. Prva skupina pomeni izobraževanje vseh tistih, ki marmelade in džeme izdelujejo, drugič pa ima izobraževalno noto tudi za vse obiskovalce, ki se spoznajo s tem živilom in z možnostmi, ki jih nudi za prehranjevanje in tudi za izdelovanje,“ pravi priznani etnolog dr. Janez Bogataj.

PAPIR_shutterstock_1418237465

Izpostavljeno

Trajnost v papirni industriji

Festivalsko dogajanje je prepletlo in povezalo z marmelado kreativno kulinariko, glasbo, petje in ples, strokovna predavanja, kolesarjenje, degustacije, razstave, otroško ustvarjanje in likovno umetnost. 

„Največja gneča je bila pod Ziherletovim toplarjem, kjer so obiskovalci lahko poskusili vseh 105 marmelad z letošnjega ocenjevanja, pod Gabrijelovim kozolcem pri palačinkah in šmornu za dober namen ter pod Hribskim toplarjem, kjer je imela glavno besedo kreativna kulinarika treh dolenjskih chefov. Obiskovalce pa so navdušili tudi nastopajoči na glavnem odru pred Jurgličevim toplarjem. Prepričana sem, da je vsak našel nekaj zase in domov odnesel prijetno doživetje, ki ga bo prihodnje leto zagotovo želel ponoviti,“ pravi programska vodja 2. mednarodnega festivala MARMELADA 2014 Alja Rabzelj.

Včeraj so rokodelci in ponudniki kulinaričnih izdelkov prejeli certifikat Dobrote Dolenjske, podelili pa so tudi priznanja za marmelade, ki so jih izdelovalci letos poslali na ocenjevanje – 23 bronastih, 29 srebrnih in 41 zlatih priznanj. Popolnih je bilo deset marmelad šestih pridelovalcev, in sicer breskov sadni namaz in ekstra domača breskova marmelada Posestva Berce, bučna marmelada Jožice Vengust, višnjev džem in hruškov (viljamov) džem Marije Kiraly, hruškova marmelada Gostilne Meglič, figov džem Kmetije "Martisa" in bezgov žele z jabolčnim sokom, marmelada karibske sanje in marmelada iz rdeče čebule Marmeladen-Hausa iz Nemčije.

Alja Rabzelj o kulinarični ponudbi na Festivalu MARMELADA 2014

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja