Slovenija

V nekaterih občinah zapleti pri ugotavljanju izidov volitev

STA/G.G.
8. 10. 2014, 13.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Izidi lokalnih volitev še niso uradni, saj jih občinske volilne komisije še potrjujejo. V nekaterih občinah je pri tem prišlo do zapletov, denimo v Črnomlju, kjer drugouvrščeni županski kandidat zahteva ponovno štetje glasov. V osmih občinah pa je bila zaradi napake pri vnosu v spletno aplikacijo napačno prikazana razdelitev svetniških mandatov.

V Črnomlju so ponovno štetje glasovnic zahtevali predstavniki županskega kandidata SLS Andreja Fabjana. Njegova protikandidatka Mojca Čemas Stjepanovič (DeSUS in SD) je namreč v prvem krogu za las zmagala, dobila je 50,23 odstotka glasov, tako da je Fabjana od drugega kroga ločilo le 13 glasov. Kot je za STA pojasnil Fabjan, so ponovno štetje zahtevali, ker naj bi pri prvem štetju glasovnic prišlo do nepravilnosti in naj bi nekatere neveljavne glasovnice šteli kot veljavne.

Črnomaljska volilna komisija se bo sicer sestala danes popoldan. Kot je pojasnila njena predsednica Darinka Plevnik, glasovnic ne bodo ponovno šteli, pač pa bodo ob navzočnosti predstavnikov list pregledali tiste, ki naj bi bile sporne. Sama je sicer prepričana, da nepravilnosti ni bilo in je ugovor neutemeljen.

Do podobnih zapletov je prihajalo tudi v nekaterih drugih občinah. Znano je denimo, da so glasovnice že na volilni dan večkrat šteli v občini Kobilje, kjer je zmagovalec županskih volitev protikandidata premagal za en sam glas.

Zbirnih podatkov o ugovorih in zahtevah za ponovno štetje sicer ni, saj so občinske volilne komisije pri svojem delu avtonomne in po zakonu o tem niso dolžne poročati nikomur, ne Državni volilni komisiji ne pristojnima ministrstvoma.

Do zapletov je prišlo tudi v osmih občinah - Celje, Murska Sobota, Hrastnik, Sevnica, Vrhnika, Log-Dragomer, Mislinja in Radenci -, kjer je bila zaradi napake pri vnosu v spletno aplikacijo napačno prikazana razdelitev svetniških mandatov med listami. Po pojasnilu ministrstva za javno upravo so napake v vseh teh občinah že odpravljene, tako da so objavljeni podatki pravilni.

Še pred volitvami pa je ogorčenje povzročila odločitev postojnske volilne komisije, da mora del krajanov Prestranka v prvem krogu volitev na volišče v sosednjo vas Koče. Po protestih krajanov je občinska volilna komisija sklenila, da bodo ti volivci v drugem krogu županskih volitev glas lahko oddali na volišču v svojem kraju.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste