Črna kronika

Leljak: Danes na sodišču zaslišan Silvo Gorenc

STA/G.G.
8. 10. 2014, 13.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na enem izmed sodišč danes poteka zaslišanje nekdanjega načelnika zvezne Službe državne varnosti (SDV) Silva Gorenca, je povedal publicist Roman Leljak. Po njegovih besedah zaslišanje poteka na zahtevo avstrijskih organov pregona, povezano pa je z ugrabitvijo hrvaškega emigranta Stjepana Crnogorca leta 1972 v Salzburgu.

Thinkstock
Kot je na novinarski konferenci, ki je bila sicer namenjena predstavitvi izvajanja arhivske novele, dejal Leljak, naj bi zaslišanje potekalo bodisi na Okrožnem sodišču v Ljubljani bodisi na sodišču v Krškem, potrdili pa so mu ga njegovi viri v Avstriji in Sloveniji.

Leljak, ki je sicer kandidat za župana v Radencih, je zadovoljen, da je do zaslišanja prišlo, sam pa ocenjuje, da zaslišanja verjetno ne bi bilo, če tega ne bi zahtevala Avstrija. Čudi pa ga, da informacija o zaslišanju do danes ni prišla v javnost.

Na policiji so pojasnili, da so tovrstna zaslišanja v pristojnosti sodišč in jo napotili na Okrožno sodišče v Ljubljani. Tam pa so odgovorili, da je preiskava tajni postopek, zato sodišče javnosti o tem ne obvešča.

Na današnji novinarski konferenci je sodelovala tudi poslanka SDS Eva Irgl, ki je pred časom slovenskim organom pregona zaradi navodila o uničenju arhivskega gradiva SDV ovadila zadnjega načelnika slovenske SDV Ivana Eržena. "Do zdaj nisem dobila še nobenega podatka, da bi se karkoli odvijalo v tej smeri. Očitno je, da avstrijsko in nemško pravosodje delata, medtem ko je slovensko bistveno bolj počasno," je dodala.

Gorenca je avstrijskim organom pregona kot enega, ki naj bi bil odgovoren za ugrabitev in pozneje umor Crnogorca, novembra lani ovadil prav Leljak, in sicer potem, ko je v Arhivu RS odkril dokumente, da je omenjeno ugrabitev in umor izvedla slovenska SDV. Poleg njega je ovadil še takratnega pomočnika načelnika slovenske SDV Borisa Mužiča, ki naj bi operativno vodil akcijo, in Marjana Orožna, takratnega republiškega sekretarja za notranje zadeve.

Gorenc je doslej obtožbe o likvidacijah zanikal. Orožen je zatrdil, da so dokumenti o ugrabitvi in uboju Crnogorca ponarejeni. Mužič pa je januarja letos za TV Tarčo dejal, da je šlo v primeru Crnogorca za skupno odločitev in da se sam čuti nedolžnega.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste