Slovenija

Alenka Bratušek: Recept za mojo diskreditacijo je bil spisan v Sloveniji

G.G./STA
8. 10. 2014, 10.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Po navedbah nekaterih evropskih poslancev je nekdanja slovenska premierka Alenka Bratušek umaknila svojo kandidaturo za podpredsednico Evropske komisije. Toda njen tesen podpornik Roman Jakič je na Twitterju zanikal, da bi se Bratuškova umaknila. Govorice o njenem odstopu so zanikali tudi v taboru predsednika komisije Jeana-Clauda Junckerja. Svojo videnje zadeve pa je kar na Facebooku objavila sama akterka Alenka Bratušek.

Reuters

Twitter

Bratuškova ni umaknila kandidature, pravi tiskovna predstavnica prihodnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, Natasha Bertaud.

"Nisem odstopila, čeprav priznam, da vsega tega ni več lahko prenašati. Današnje govorice o mojem odstopu so izmišljotina in le nadaljevanje pritiska, ki se nad mojo kandidaturo izvaja že več kot mesec dni, posebej intenziven pa je v zadnjih dnevih. Žal so gonilna sila teh pritiskov moji sonarodnjaki in sonarodnjakinje, ki upajo, da bodo po mojem padcu sami prišli do kandidature. Moj nastop je bil res usmerjen v načelne odgovore. To je bila zavestna odločitev po mnogih posvetovanjih, tudi znotraj bruseljskih krogov. Če bi dajala bolj konkretne odgovore, pa bi me verjetno kritizirali zaradi njih. Šli so tako daleč, da so kritizirali moje petje pesmi italijanskega delavskega gibanja napisane leta 1908, kar naj bi dokazovalo mojo naklonjenost komunizmu. Mojo "protievropskost" pa s tem, da sem naredila vse kar je v moji moči, da v Slovenijo ni prišla trojka. Tako nizko smo padli. Recept za mojo diskreditacijo je bil spisan v Sloveniji, kar je od vsega skupaj najbolj grenko spoznanje. Pa to zdaj ni preusmerjanje pozornosti ali zanikanje lastne odgovornosti, to je zgolj kruto dejstvo," je na Facebooku zapisala Bratuškova.

Reuters/STA
Alenka Bratušek je komisarska kandidatka, o drugih scenarijih ne bomo ugibali, dokler ne bodo v Evropskem parlamentu podali ocene, je poudarila Junckerjeva tiskovna predstavnica Natasha Bertaud. Na potezi je parlament, normalno je, da je nekaj drame, to je demokracija, a Juncker je zelo potrpežljiv in posluša parlament, je še povedala.

Na Tweeterju se je oglasila tudi Eva Irgl - Juncker naj bi tako Bratuškovi naročil, naj se nominira, zaradi česar naj bi se čutil dolžnega, da jo brani do konca.

Možni scenariji

In kaj se zgodi, če Bratuškovo ne potrdijo? Ena od možnosti je, da bi ob zamenjavi Bratuškove s Tanjo Fajon Slovenija izgubila podpredsedniški položaj za energetsko unijo.

Fajonova bi zaradi pomanjkanja izkušenj postala komisarka za promet. Trenutni kandidat za ta položaj, Slovak Maroš Šefčovič bi postal podpredsednik za energetsko unijo.

Dave Keating iz bruseljskega časnika European Voice je že v torek ob sklicevanju na vire zapisal, da bosta odbora Evropskega parlamenta za energijo in okolje danes zavrnila kandidaturo Bratuškove. Bruseljski spletni bilten EUobserver danes dodaja, da bo Bratuškova edina v predlagani komisarski ekipi, ki jo bo parlament zavrnil, britanski Financial Times pa ocenjuje, da je izmed vseh kandidatov s težavami prav ona najbolj ranljiva. "Že kličejo duhovnika," je za časnik dejal vir v Bruslju.

Po drugem scenariju European Voicea, ki ga kot možnega omenjata tudi nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung in FT, bi Fajonova prevzela resor za izobraževanje, kulturo, mlade in državljanstvo. Zanj je sicer kandidiral Madžar Tibor Navracsics, a je pristojni odbor zanj zahteval zamenjavo resorja. Prevzel naj bi Šefčovičev resor za promet.

Keating poleg tega poda še tretji možen razplet, po katerem bi Bratuškovo zamenjal dosedanji komisar iz Slovenije Janez Potočnik. Ohranil bi položaj podpredsednika komisije za energetsko unijo. Navracsicsu bi medtem iz resorja vzeli le področje državljanskih pravic in jih dali Grku Dimitrisu Avramopulosu, kandidatu za migracije in notranje zadeve.

Reuters
Ta možnost naj bi bila po pisanju European Voicea najmanj verjetna. Potočnik naj bi bil sicer edina možna oseba iz Slovenije z zadostnim vplivom za podpredsedniški položaj, a to naj ne bi bilo po volji energetskim podjetjem in industriji.

V vsakem primeru bodo potrebna nova zaslišanja pred odbori Evropskega parlamenta. Glede na vire v parlamentu, na katere se sklicuje Keating, je cilj ohraniti glasovanje parlamenta o komisarski ekipi 22. oktobra ter nova zaslišanja izvesti že naslednji teden.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste