Slovenija

Imamo novo slovensko vlado

STA/G.G.
18. 9. 2014, 19.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Državni zbor je po pričakovanju z 54 glasovi za in 25 proti imenoval ministrsko ekipo vlade Mira Cerarja. S tem je bila izvoljena 12. slovenska vlada. Pred poslanci je priseglo vseh sedem članic in devet članov novoizvoljene vlade.

Nikola Miljković / KMA
Cerasr meni, da bi v slovenski družbi morali še bolj "ponotranjili pomen dela za posameznikovo dostojanstvo".

Nov ministrski zbor bo imel tri člane več kot doslej. Največja vladna stranka SMC bo vodila devet resorjev, DeSUS štiri, SD pa tri.

V novi vladi je kar nekaj novincev, so pa v njej tudi štirje dosedanji ministri: prvak DeSUS Karl Erjavec ostaja na čelu zunanjega ministrstva, predsedujoči SD Dejan Židan bo še naprej vodil kmetijski resor, Anja Kopač Mrak (SD) je tudi v novem mandatu ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Gorazd Žmavc (DeSUS) pa minister brez listnice na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Iz kvote SMC je nov gospodarski minister Jožef Petrovič, finančni minister Dušan Mramor, pravosodni pa Goran Klemenčič. Resor javne uprave prevzema Boris Koprivnikar, infrastrukturnega Peter Gašperšič, zdravstvenega pa Milojka Kolar Celarc.

Nova notranja ministrica je Vesna Györkös Žnidar, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar, vodenje novoustanovljenega urada za razvoj, strateške projekte in kohezijo pa kot ministrica brez listnice prevzema Violeta Bulc.

Ministrica za kulturo iz kvote DeSUS je Julijana Bizjak Mlakar, Irena Majcen pa ministrica za okolje in prostor. Iz kvote SD je med ministri še Janko Veber, ki prevzema obrambni resor.

Cerar je pred glasovanjem poudaril, da ministrska ekipa ni tako zelo razglašena, kot so ji očitali, res pa je, da nekateri posamezniki še niso popolnoma uglašeni s celoto.

Se pa strinja z navedbami nekaterih poslancev, da jih čaka težko delo, pri tem pa si ne želi, da bi prišlo do razpada koalicije, kot so v razpravi napovedovali nekateri opozicijski poslanci. Zagotovil je, da bo naredil vse, da bo koalicija delovala enotno in prepričljivo. To, da nekateri posamezniki iz predlagane ekipe še niso popolnoma uglašeni s celoto, je po njegovem mnenju normalno. Z nekaterimi izmed njih je, kot je dejal, že opravil pogovore in so se uglasili.

Glede pripomb na račun posameznih ministrov Cerar pravi, da ni primerno odgovarjati na ta vprašanja. Če ne bi verjel v vsakega izmed njih in jih preverjal po najboljši moči, jih ne bi predlagal, je dejal. Mandatar se strinja, da so znanje in izkušnje za ministra pomembne. Toda po njegovih besedah je minister predvsem politik.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste