Slovenija

Cerar: Nekateri posamezniki še niso popolnoma uglašeni s celoto

G.G.
18. 9. 2014, 19.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Državni zbor je po devetih urah končal razpravo o predlagani ministrski ekipi, sledilo bo glasovanje. Ob koncu razprave je mandatar Miro Cerar odgovoril na nekatere očitke in vprašanja poslancev. Kot je poudaril, ministrska ekipa ni tako zelo razglašena, kot so ji očitali, res pa je, da nekateri posamezniki še niso popolnoma uglašeni s celoto.

Arhiv Svet24
Cerar se strinja z navedbami nekaterih poslancev, da jih čaka težko delo, pri tem pa si ne želi, da bi prišlo do razpada koalicije, kot so v razpravi napovedovali nekateri opozicijski poslanci. Zagotovil je, da bo naredil vse, da bo koalicija delovala enotno in prepričljivo. To, da nekateri posamezniki iz predlagane ekipe še niso popolnoma uglašeni s celoto, je po njegovem mnenju normalno. Z nekaterimi izmed njih je, kot je dejal, že opravil pogovore in so se uglasili.

Glede pripomb na račun posameznih ministrov Cerar pravi, da ni primerno odgovarjati na ta vprašanja. Če ne bi verjel v vsakega izmed njih in jih preverjal po najboljši moči, jih ne bi predlagal, je dejal. Mandatar se strinja, da so znanje in izkušnje za ministra pomembne. Toda po njegovih besedah je minister predvsem politik.

Za izjavo kandidata za infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča, da drugi tir ni potreben, Cerar ocenjuje, da je Gašperšič nekoliko odstopil od tega, kar bo zagovarjala koalicija. Vendar je to po prepričanju mandatarja storil "v nekem dobrem osebnem prepričanju v vlogi strokovnjaka" in se je premalo vživel v vlogo politika. Zagotovil je, da drugi tir ostaja prioriteta vlade.

Cerar se je tudi dotaknil postopka za izbiro kandidatov za evropskega komisarja in ponovil, da je zadeva trenutno v pristojnosti Evropskega parlamenta. Če se bodo v Evropskem parlamentu ali v Sloveniji pojavile kakšne koli nove okoliščine, pa bo morala to vlada nemudoma obravnavati, je dodal.

Slovenija kot večja korporacija

V današnji razpravi so sicer poslanci koalicije poudarjali strokovnost predlagane ekipe, opozicijski poslanci pa so bili do nje kritični.

Anton Ranc (SMC) je poudaril, da ga je ministrska ekipa v celoti prepričala, ker vidi v njih operativne ljudi, ki prihajajo tudi z izkušnjami iz realnega sektorja. Zanj je to še posebej pomembno, saj prihaja iz gospodarstva in na Slovenijo gleda "kot na eno večjo korporacijo", je dejal.

Jožef Horvat (NSi) je Cerarju izrekel priznanje za vztrajnost, saj je v dvorani ves čas poslušal razpravo poslancev. Tudi ministrski kandidati bi morali po njegovem mnenju poslušati razpravo, četudi z balkona za goste. Horvat od vlade med drugim zahteva, da počrpa zadnji evro, ki Slovenijo čaka v evropskih skladih, da z državnim premoženjem upravlja po načelu dobrega gospodarja in da dosledno izvaja zakonodajo o skladnem regionalnem razvoju.

Bojana Muršič (SD) je ocenila, da so pred novo vlado izredno težki in zahtevni časi. "Potrebno bo veliko političnega konsenza, povezovanja in razumevanja vseh," je dejala. Dodala je, da verjame, da bo nova vladna ekipa to zmogla. V SD po njenih besedah pričakujejo konstruktivno sodelovanje, da ne bo podtikanj in žalitev.

O težkih razmerah v Sloveniji je spregovoril tudi Franc Trček (ZL). Kot je opozoril, je ključno za poglobitev krize upad investicij. Tu se po njegovih besedah tudi skriva navodilo za bodoče ministre.

Karl Erjavec (DeSUS), sicer tudi kandidat za zunanjega ministra, je ocenil, da so trenutne okoliščine v Sloveniji kar ugodne, saj imamo 2,9-odstotno gospodarsko rast, brezposelnost se zmanjšuje. "Vendar zaradi teh lastovk še ne smemo biti zadovoljni," je opozoril Erjavec. Po njegovem mnenju novo vlado verjetno najprej čaka rebalans proračuna.

Erjavec je sicer v današnji izjavi za medije ob robu seje DZ izrazil pričakovanje, da bo nova vladna ekipa danes brez zapletov dobila podporo. Erjavec, ki odhaja iz poslanskih klopi v ministrske, bo danes glasoval tudi zase. Pri tem, kot pravi, ne vidi težav, saj zakon to dopušča.

Anže Logar (SDS) je obžaloval, da ob današnjem posebnem trenutku, ko odhaja stara vlada in prihaja nova, zaradi "kronične odsotnosti" dosedanje predsednice vlade Alenke Bratušek (ZaAB) ne bo videl stiska roke med starim in novim predsednikom vlade, kar je "normalna politična folklora". Vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer pa mu je odgovoril, da si bo ta zgodovinski stisk rok, ko se bo zgodil, lahko ogledal po televiziji, če bo to želel.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste