Slovenija

Majcnova s podporo na matičnem odboru

M.J.
16. 9. 2014, 19.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je na današnji seji predstavitev kandidatke za ministrico za okolje in prostor Irene Majcen ocenil kot ustrezno. Za ustreznost predstavitve je glasovalo deset poslancev, kot neustrezno pa jo je ocenilo pet poslancev.

Mediaspeed

Majcnova je v predstavitvi izpostavila, da bo treba na področju politike odpadkov pripraviti rešitve, ki bodo ustreznejše trenutnim razmeram. Tu je odgovorila na vprašanje glede odpadnih vozil, kjer letno neznano kam "izgine" na tisoče vozil, ki so odjavljena iz prometa. "Za vozila je sistem vodenja evidence zagotovljen, verjetno bo treba spremljati tudi, komu se vozilo odda v nadaljnjo razgradnjo," je dejala.

Za STA je po predstavitvi pojasnila, da bi kot vsebinski prioriteti na ministrstvu izpostavila kohezijo in vode.

Večkrat je poudarila, da je ministrstvo za okolje in prostor kadrovsko v zelo slabi kondiciji. "Vsega se zato naenkrat ne bomo mogli lotiti. Postaviti bo treba časovnice vsaj za nujne stvari," je pojasnila. Poskušala bo zmanjšati število postopkov, ki tečejo proti Sloveniji iz Bruslja, predvsem pa preprečiti, da ne bo prišlo do kazni.

Neprevzemanje odpadne embalaže je po njenem mnenju težava, ki je večplastna. "Zavračanje prevzema bo treba dodelati in ugotoviti, ali je to cenovno tako vrednostna tehnologija ali bo treba pristopiti k pomoči ali gre le za manever, kako pridobiti dodatna sredstva," je dejala.

Na vprašanje, ali bo zaradi vse večjih posledic podnebnih sprememb ponovno obudila posebno službo, ki se bo ukvarjala s preprečevanjem in prilagajanjem na podnebne spremembe, je Majcnova odgovorila, da so že sedaj na Agenciji RS za okolje strokovnjaki, ki se ukvarjajo s tem. Če bodo ugotovili, da to ni zadostno, pa bodo razmišljali o dodatnih rešitvah.

Majcnova organiziranost nevladnih društev ocenjuje kot dobro, ne predstavlja pa si, da bi kje dobila dodatna sredstva za njihovo financiranje.

"Problema trdih delcev in ozona sta segmenta, ki se jim zdaj intenzivno posvečamo z ukrepi, ki preprečujejo to problematiko." Tu je omenila urejanje pretočnosti prometa v mestih ter sofinanciranje izboljšav pri kurjenju preko Eko sklada.

Glede sanacije po naravnih nesrečah, kjer je omenila, da bodo potrebne spremembe, je poudarila, da se sprašuje, ali ne bi bilo mnogo bolje sprejemati več preventivnih ukrepov. "Se pa res ne da sanirati vseh škod le s preventivo. Pomemben je pristop k sanaciji, se pa tudi meni zastavlja vprašanje, zakaj sanacija Posočja traja že deset let," je dodala.

Glede iskanje soglasij za območja Nature 2000 je mnenja, da kjer so že dana soglasja za občinske prostorske načrte, ni razloga za iskanje ponovnih soglasij.

Glede dimnikarskih služb bo še pregledala, ali bodo šli na ministrstvu naprej s koncesijami, torej jih bodo podaljševali ali jih ponovno podeljevali ali pa bodo na tem področju odprli trg.

Pri kohezijskih sredstvih se bo po svojih močeh trudila za 11 projektov v višini dobrih 200 milijonov evrov, ki so izpadli iz prejšnje finančne perspektive. "Na našem ministrstvu so ti projekti odobreni," je zagotovila.

Ob koncu zaslišanja je Danijel Krivec (SDS) dejal, da ministrska naloga za Majcnovo mogoče predstavlja prehud pritisk. Ker je kandidatka med zaslišanjem prosila za odmor in večkrat pojasnila, da je že utrujena, Krivca skrbi njeno zdravje.

Franc Jurša (DeSUS) je nato pojasnil, da je morala Majcnova eno uro čakati na začetek predstavitve ter da ima po štirih urah sedenja v dvorani vsakdo kakšno fiziološko potrebo. Poudaril je, da je kandidatka še vedno delovno aktivna in da nima še niti 60 let.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste