Slovenija

Pod vodo že polovica kostanjeviškega otoka

M.J.
13. 9. 2014, 14.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Čeprav je dopoldne nehalo deževati, Krka še vedno narašča. Medtem ko od sotočja do Kostanjevice še ne dela težav, a so pripadniki civilne zaščite in gasilci pripravljeni ukrepati, pa je Kostanjevico dopoldne Krka že začela počasi zalivati, gladina je dosegla raven cestišča na mostovih, ulice in nekatere hiše pa so bile že poplavljene, domačini, ki imajo izkušnje s poplavami, pa napovedujejo, da naj bi se Krka v naslednjih urah dvignila še za kakšnega pol metra.

I.V./D.L.

Na šentjernejskem območju je bilo najhuje ponoči, ko so poplavljali narasli potoki, poplavljena so tudi polja, in nekatere ceste, med drugim tudi cesta v Drami in Dobravi.

I.V./D.L.

Ker je voda ob poplavi leta 2010 poplavila tudi proizvodne prostore tovarne kopalniškega pohištva Lipa oz. obrata metliške Kolpe na območju obrtno-industrijskega območja Kostanjevice na Krki, so v pripravljenosti tudi tam.

Poveljnik regijske Civilne zaščite (CZ) Dolenjske in Bele krajine Klemen Gorše je za STA povedal, da je narasla Krka na šentjernejskem območju odrezala vasi Zameško, Mršeča vas, Čisti breg in Hrvaški brod.

V Občini Škocjan težave povzroča tamkajšnja narasla Radulja, na območju Šmarjeških Toplic je voda zalila več mlinov in drugih obvodnih objektov. Na novomeškem območju je prizadet predvsem predel ob potoku Težka voda.

I.V./D.L.

V dolenjskih in belokranjskih občinah imajo težave tudi z večjimi in manjšimi plazovi. Na območju občine Mokronog-Trebelno je plaz močneje poškodoval stanovanjsko hišo, občina pa je za tamkajšnjo družino s petimi otroki poiskala nadomestno nastanitev. Vnovič se je premaknil plaz v Štravberku, kjer so že pred dnevi poskrbeli za tam bivajočo družino.

Povsod so na terenu ekipe CZ in gasilci, na prizadetih območjih pa se je že začela sanacija, je še povedal Gorše.

Po besedah poveljnika šentjernejske CZ Jožka Jakšeta vladajo v tamkajšnji občini izredne razmere, kljub temu pa se stanje počasi umirja. Rešujejo še vasi, ki jih zaliva Krka, in ki jih je navedel že Gorše, je dejal.

I.V./D.L.

Jakše je še ocenil, da je sicer glede vode najhujše mimo. Čaka jih še dolgotrajna sanacija, škode pa še ne morejo oceniti, je še povedal za STA.

Narašča tudi gladina Krke v občini Kostanjevica na Krki. Poveljnik tamkajšnje CZ Robert Zagorc je za STA povedal, da višek poplavnega vala pričakujejo približno ob 16. uri, vendar pa gladina Krke naj ne bi dosegla poplav iz leta 2010.

Krka je poplavila že približno polovico kostanjeviškega otoka z mestnim jedrom, višina vode v prvih poplavljenih hišah pa dosega približno deset centimetrov. Na otoku so tudi preventivno izključili dobavo elektrike. Otoška cesta je neprevozna, je Zagorc povedal za STA.

I.V./D.L.

Predsednik Kolpine uprave Mirjan Kulovec je za STA povedal, da je tovarna še na suhem. Ker se bojijo, da bi jih zalila podtalnica, pa so dvignili stroje. Iz tovarne so umaknili tudi izgotovljene izdelke in repromaterial, razplet stanja pa pričakujejo v prihodnjih urah. Krka sicer Kolpinega obrata ne ogroža, je še dejal.

I.V./D.L.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste