Slovenija

Cerar je lastnik hiše v Murglah

U.K./G.G./STA
10. 9. 2014, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Do 1. septembra so morali funkcionarji, ki so funkcijo nastopili z letošnjimi državnozborskimi volitvami, Komisiji za preprečevanje korupcije oddati poročila o svojem premoženjskem stanju. Mandatar Miro Cerar obžaluje, da ni tega storil v zakonskem roku. V strank SMC so zapisali, da so vsi podatki o Cerarjevem premoženju že od 7. julija javno dostopni na spletni strani stranke SMC, komisiji pa bodo posredovani najpozneje do četrtka.

Arsen Perić, Nikola Mijković in Grega Wernig/KMA

V zakonsko določenem roku te obveznosti nista izpolnila mandatar in predsednik SMC Miro Cerar ter poslanec iste stranke Ivan Prelog, so sporočili iz komisije.

Tako Cerar kot Prelog sta namreč s 1. avgustom nastopila funkcijo poslanca, zakon o integriteti in preprečevanju korupcije pa predvideva, da imajo funkcionarji mesec dni časa, da protikorupcijski komisiji prijavijo svoje premoženje. Oba funkcionarja bo komisija zdaj pozvala k predložitvi podatkov o premoženjskem stanju, čeprav je za vse novoizvoljene funkcionarje novega sklica DZ že po volitvah pripravila paket informacij, s katerimi jih je opomnila na njihove obveznosti. 

Cerarjeva plača je bila v skladu s kolektivno pogodbo za rednega profesorja na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani približno 2100 evrov neto na mesec. Prihodki iz naslova opravljanja svetovalne dejavnosti so v obdobju med leti 2004 in 2008 znašali 163.496 evrov neto. Od 2009 do 2013 pa je s tem zaslužil 153.824 evrov neto.

Cerar in Prelog obžalujeta, da komisiji nista v zakonskem roku predložila uradnega obrazca o premoženjskem stanju, so sporočili iz SMC. Ob tem napovedujejo, da bosta to storila najpozneje do četrtka.

V stranki so sicer zapisali še, da so vsi podatki o Cerarjevem premoženju že od 7. julija javno dostopni na spletni strani SMC in bodo takšni posredovani tudi protikorupcijski komisiji.

Iz spletne strani je razvidno, da je Cerar lastnik hiše v Murglah v vrednosti 290.000 evrov, garaže v vrednosti 11.000 evrov ter avtomobila WW touareg letnik 2008. Prihrankov ima 71.000 evrov, kreditov pa nima. Ni lastnik ali solastnik deležev v podjetjih in ni lastnik vrednostnih papirjev. 

Komisiji so do začetka septembra prav tako morali o premoženjskem stanju poročati tudi poslanci prejšnjega sklica državnega zbora, ki jim je z nastopom novega sklica mandat prenehal.

Poslancem, ki so bili v parlament znova izvoljeni, ob nastopu novega mandata ni treba znova poročati o svojem premoženjskem stanju, dolžni so poročati le o morebitnih spremembah. Te spremembe morajo sporočiti do 31. januarja 2015.

Vsi podatki o premoženjskem stanju poslancev sicer ne bodo javno dostopni, pač pa le tisti, ki se nanašajo na dohodke in premoženje, pridobljeno v času opravljanja funkcije. Ti podatki bodo javno objavljeni šele dve leti po prenehanju opravljanja funkcije.

Poslanec ne sme nastopati kot predstavnik poslovnega subjekta, ki bi imel poslovne stike z DZ. Zato so morali poslanci sporočiti tudi vse pomembne podatke o subjektih, s katerimi so poslovno povezani sami ali njihovi družinski člani. Ta prepoved velja še dve leti po zaključku mandata.

V času opravljanja funkcije pa bodo morali poslanci poročati tudi o vseh lobističnih stikih in prijaviti vsa prepovedana ravnanja lobistov. Prav tako bodo morali poslanci državni zbor obveščati o prejetih darilih.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste