Slovenija

Mariborski občini končno odobrili posojilo

STA/ mv
28. 8. 2014, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Mariborski občini so po težavah, ki ji jih je s svojim dopisom banki povzročil eden od mestnih svetnikov, na Deželni banki Slovenije (DBS) le odobrili posojilo v višini treh milijonov evrov, namenjen vlaganjem v šole in vrtce. Po besedah direktorja mestne uprave Marka Žule pa se že dogovarjajo za novo posojilo v višini pet milijonov evrov.

Wiki

Obe posojili sta bila predvidena že ob sprejemu občinskega proračuna na začetku tega leta, kljub temu pa bo mestna uprava tudi pri petmilijonskem kreditu zaprosila za mnenje mestnega sveta, je v današnji izjavi za javnost povedal Žula. Novo posojilo naj bi bilo namenjeno za vlaganja, a ne le na področju šolstva in vzgoje, ampak tudi za socialno in komunalno področje. Trenutno je mariborska občina zadolžena za nekaj manj kot 31,5 milijona evrov. V to so zajeti vsi dolgoročni finančni in blagovni krediti ter kratkoročno likvidnostno posojilo v višini štirih milijonov evrov, ki ga je občina najela sredi tega leta zaradi začasnega izpada nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Pogodbo o najetju trimilijonskega posojila so z DBS podpisali danes, čeprav naj bi banka še prejšnji teden zanj zahtevala soglasje mestnega sveta. K temu jo je po navedbah mestne uprave napeljal mestni svetnik Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojan Auer, ki je banki poslal dopis, v katerem jo je opozoril, da mestni svet ne soglaša s kreditom. Po trditvah Žule je mestni svet izdal le mnenje, ni bil pa dolžen podati soglasja, zato je napovedal možnost naznanitve suma kaznivega dejanja zoper Auerja. Slednji vse očitke zavrača. Za "mnenje" in ne "soglasje" mestnega sveta bodo po besedah Žule povprašali tudi v primeru novega, petmilijonskega kredita. Dopisno sejo naj bi sklicali v prihodnjih dneh.

Posojilom nasprotujejo

Mariborski mest svet je letošnji občinski proračun v višini 118,5 milijona evrov sprejel marca kljub obstrukciji mestnih svetnikov iz vrst SDS, Županove liste, LPR in Lipe, ki so imeli večinoma pomisleke prav zaradi načrtovanega novega zadolževanja občine v višini osem milijonov evrov. V Županovi listi nekdanjega župana Franca Kanglerja so danes ponovili, da posojilom nasprotujejo, ker pogrešajo natančnejše podatke o njihovi porabi. Stranka je danes tudi zanikala navedbe trenutne mestne oblasti o domnevno 29 sklenjenih podjemnih pogodbah v času Kanglerjevega županovanja. "Med leti 2006 in 2012 sta bili sklenjeni le dve tovrstni pogodbi," je povedal trenutno edini evidentirani kandidat te stranke za jesenske županske volitve Željko Vogrin. Dodal je, da se podjemne pogodbe, ki jih je s svojimi svetovalci sklenil sedanji župan Andrej Fištravec in bil zaradi njih tudi kazensko ovaden, ne morejo primerjati s pogodbami, ki so bile sklenjene v okviru projektov Evropske prestolnice kulture in Evropske prestolnice mladih. Vogrin se v današnji izjavi za javnost ni mogel izogniti novinarskemu vprašanju, ali bo Kangler oktobra znova kandidiral za župana. "Kandidacijski postopek je še odprt. Bomo videli," je dejal in dodal, da bo to odločitev samega Kanglerja, sam osebno pa bi bil vesel, če se bo nekdanji župan odločil za kandidaturo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste