Slovenija

22 otrok naokrog z lovci

dl
28. 8. 2014, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Novomeški lovci so pri lovski koči na Ojstrem vrhu konec prejšnjega tedna pripravili tridnevni Tabor mladih, ki se ga je udeležilo 22 otrok. Kljub slabemu vremenu so precej obsežen program, ki ga je pripravila Zveza lovskih družin Novo mesto, izpeljali v celoti, le na lovske preže si otrok niso upali pustiti.

V treh dneh je 22 otrok, ki so se udeležili povsem brezplačnega Tabora mladih, spoznavalo gozd, predvsem drevesne vrste, gobe in zdravilne rastline. Učili so se tudi zakuriti ogenj in spretnosti preživetja v naravi. Spoznavali so divjad in ptice, se učili prepoznavati sledi živali, pri čemer jim je šlo slabo vreme precej na roke, saj se sledi v blatu precej bolje vidijo. Tako so videli sledove divjih prašičev, ki jih je nastavljena kamera tudi posnela, jazbeca, jelena, srn in medveda. Lovci so jim pokazali, kako vse leto skrbijo za živali, podučili pa so jih tudi o pomembnosti varovanja narave.

A otroci se niso učili le o živalih in rastlinah, temveč so zavihteli tudi kuhalnice. Slabo vreme so izkoristili tako, da so otroke vključili tudi v pripravo obrokov. Med drugim so se naučili, kako se da na zelo preprost način pripraviti okusno enolončnico, ki je mimogrede ni ostalo niti za vzorec. Kot se za lovce spodobi, so se naučili tudi, kako se pripravi čisto pravi lovski golaž.

Tabor mladih je iz zbranih članarin delno financirala slovenska zveza lovskih družin, nekaj denarja so zbrali na novomeški zvezi, da je bilo stroškov manj, pa so vsi, ki so se ukvarjali z otroki, tako trije »vzgojitelji«, ki so bili z njimi ves čas, kot tudi predavatelji za posamezna področja, to počeli brezplačno, nihče si ni obračunal niti potnih stroškov.

Tabor mladih je vodil strokovni sodelavec iz Zveze lovskih družin Novo mesto Stane Gabrijel, ki je ob zaključku, ko so se otrokom pridružili tudi starši, za kulturni program pa so poskrbeli rogisti in lovski pevski zbor, obljubil, da bodo tabor pripravili tudi prihodnje leto.

Vodja tabora Stane Gabrijel je dejal, da je v taboru poudarek na spoznavanju narave, saj otroci, predvsem mestni, skoraj nimajo več priložnosti, da bi se gibali v naravi, pa tudi na vasi vse več časa preživijo za računalnikom, pred televizijo in s pametnimi telefoni v rokah. »Hočemo jim pokazati, da se da čas preživeti tudi drugače. Pa tudi malo vojaške discipline smo jim pokazali, jih ob primernih priložnostih postavili v vrsto,« je dodal v smehu in pripomnil, da so se otroci na to dobro odzvali.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste