Slovenija

Čakajo ga hudi časi

Črt Kaker
26. 8. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Miro Cerar je včeraj, na svoj 51. rojstni dan, tudi uradno postal mandatar za sestavo nove vlade.

Arsen Perić, Nikola Mijković in Grega Wernig/KMA

V nagovoru je poudaril, da je trenutna finančna, ekonomska in socialna kriza v Sloveniji bolj posledica lastnih napak in vrednot ter nedozorelosti kot pa globalne krize. Državni zbor je sicer včeraj dobil tudi dva nova podpredsednika. To sta postala Janko Veber (SD) in Primož Hainz (DeSUS).

Včerajšnja prva izredna seja novega sklica državnega zbora se je začela z nagovorom njegovega predsednika Milana Brgleza. Ta je spomnil, da je 23. avgust v skladu z resolucijo Evropskega parlamenta dan spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov, zato je, kot je dejal pred začetkom seje, želel spregovoriti o temi, ki je še vedno pereča in boleča. Po njegovih besedah moramo v spominu ohraniti vse žrtve, pri čemer imajo pomembno vlogo zgodovinarji in politične stranke, ki si ne smejo lastiti pravice do politične razlage zgodovine.

V nadaljevanju so se lotili odločanja o dveh novih podpredsednikih. Eno od podpredsedniških mest po poslovniku pripada največji opozicijski stranki, a SDS svojega kandidata za to mesto včeraj še ni predlagala. Glede na njihove napovedi, da bo zaradi obsodbe Janeza Janše pri delu DZ sodelovala »selektivno«, verjetno ni pričakovati, da bodo v poslanski skupini SDS v kratkem to tudi storili.

Za mesto podpredsednika so tako koalicijske stranke predlagale poslanca SD in nekdanjega predsednika državnega zbora Janka Vebra in poslanca DeSUS-a Primoža Hainza, nekdanjega sekretarja državnega sveta. V razpravi pred glasovanjem so podporo kandidatoma napovedali v strankah SMC, DeSUS, SD in ZaAB, ki imajo skupaj 58 poslancev, podporo so jim odrekli poslanci SDS, NSi in ZL. Poslanec Združene levice Matej Tašner Vatovec je dejal, da je imenovanje podpredsednikov v rokah koalicije, torej »tistih, ki predlagajo pogubno vizijo za razvoj države«. Na tajnem glasovanju sta bila po pričakovanjih tako Veber kot Hainz izvoljena na mesto podpredsednika DZ. Za Vebra je glasovalo 59 poslancev, za Hainza pa 56. Pojavila so se ugibanja, da je dal 59. glas za Vebra ravno eden izmed poslancev ZL, a je njihov poslanec Miha Kordiš ta namigovanja kategorično zavrnil.

Po nekajminutnem odmoru se je mandatar Miro Cerar v svojem kandidatnem nagovoru visokega zbora, kot je poimenoval Državni zbor RS, zavzel predvsem za vsestransko zdravje slovenske družbe. Meni, da je naloga njegovega mandata povrniti zaupanje v politični prostor, pravno državo in politične institucije ter pri državljanih ozavestiti dejstvo, da je slovenska država temeljna politična dobrina. Prizadeval si bo za razvojno usmerjeno politiko ter za zdravje naroda na duhovni in psihofizični ravni.

Čeprav Cerar pri usmeritvah svojega mandata ni bil najbolj konkreten, je kljub temu napovedal nekaj strukturnih sprememb, s katerimi je definiral svoj recept za ozdravitev družbe in sanacijo »nezdravega« stanja javnih financ. Glede slednjega je napovedal ustanovitev fiskalnega sveta – strokovnega organa za nadzor izvajanja fiskalnega pravila. Postopno stabilizacijo javnih financ pa je vezal na gospodarsko rast, pri čemer naj bi njegova vlada še vedno pazila predvsem na odhodkovno stran proračuna. Pričakujemo lahko torej nadaljnje varčevanje.

Gospodarsko rast bo v svojem mandatu spodbujal predvsem z odpravo administrativnih ovir za podjetniške iniciative, s čimer bodo spodbujali tako razvoj malih in srednjih podjetij kot socialnega podjetništva. Glede zaposlenosti mladih je napovedal, da tisti, ki vstopajo na trg delovne sile, nimajo kaj iskati na zavodu za zaposlovanje, njihovo prvo zaposlitev bi raje reševal s kariernimi inkubatorji in krepitvijo sheme Jamstvo za mlade.

Cerar torej meni, da je slovenska država bolna, njegova diagnoza pa je vzrok bolezni našla v tako imenovani krizi vrednot, ki jo bo zdravil z uvedbo državljanske vzgoje in predmeta etika, tako se bodo najmlajši takoj srečali s koncepti pravne države, ki v Sloveniji ne obstaja niti po mnenju pozicije niti po mnenju opozicije. Zanimivo je bilo to, da ob Cerarjevem nagovoru v dvorani ni bilo nobenega poslanca ZaAB.

Sledila je predstavitev poslanskih skupin. Prvi je za govorniški oder stopil danes najbolj znani slovenski zapornik in prvak SDS Janez Janša, ki je izkoristil možnosti in še enkrat več poudaril, da je zaprt po krivici. Opozoril je, da nad volitvami visi dvom legitimnosti in da bi se mandatar moral vprašati, kaj se bo zgodilo takrat, ko bo ta dvom potrjen.

Arhiv Svet24

V nadaljevanju je v zvezi s sumom o legitimnosti omenil anekdoto, v kateri se je v sredini sedemdesetih let takratni jugoslovanski diktator Josip Broz Tito odpravil na lov v enega od slovenskih gozdov, njegovi privrženci pa so, da bi ga zadovoljili, za drevo privezali medveda, ki ga je lahko ustrelil, nato pa so mu čestitali za veliki ulov. »Mira Cerarja sprašujem, če bi tudi on čestital lovcu, ki je ustrelil privezanega medveda,« je izpostavil Janez Janša.

V kritičnem tonu je povedal, da če bi živeli v nekem normalnem času, bi vsi v dvorani želeli čim več uspeha ambicioznemu vladnemu programu, ki bi moral biti predstavljen. »Žal pa ne živimo takšnega časa. To, da vas jaz nagovarjam, je eden od dokazov za to. Nikoli se ni zgodilo, da bi v imenu opozicije govoril zapornik,« je še dejal Janša in dodal: »Smo na neki točki brezpravnosti in jaz za zagovornico sem živ dokaz za to.« Dotaknil se je tudi programa vlade in ob tem kritično pripomnil, da je Cerar prvi mandatar, ki ni predstavil nobenih rokov. »V programu nismo slišali niti ene številke in niti enega roka. Še noben kandidat ni predstavil takšnega programa. Skrbi me nonšalantnost v zvezi s tem, da smo preveč zadolženi in da preveč porabimo. Škarje so vse bolj zaprte in kljub zelo resni situaciji se tisti, ki ustvarjajo javno mnenje, zatekajo k iluziji, da situacija še ni takšna,« je svojem nagovoru, ki je trajal skoraj 40 minut, še opozoril Janša.

V imenu stranke DeSUS je Karl Erjavec pričakovano napovedal podporo Miru Cerarju. Erjavec pravi, da je zelo zadovoljen s koalicijskimi pogajanji, še posebej ker se je našlo 40 milijonov evrov za upokojence in zaradi dogovora o usklajevanju pokojnin, če bo gospodarska rast dosegla 2,5 odstotka. »Ni res, da ni nobene številke,« je pripomnil Erjavec in se tako obregnil ob govor Janeza Janše. Je pa ob tem opozoril, da bo treba še kaj storiti na področju sive ekonomije in paziti na vzpostavitev pravičnega davčnega sistema. Posebno pozornost bi morala nova vlada po Erjavčevem prepričanju nameniti tudi socialnemu podjetništvu.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je poudaril, da kljub znakom gospodarskega okrevanja pod vodstvom zadnje vlade ni mogoč pretiran optimizem, če v Sloveniji ne bo stabilne politične slike. Prav današnje glasovanje o kandidaturi Cerarja je po njegovih besedah odločanje za stabilno politiko, zato bo SD Cerarja tudi podprla. 

Na drugi strani je vodja poslanske skupine Združene levice Luka Mesec v svojem nagovoru opozoril na vztrajno drsenje političnega prostora na desno, kar se izvaja pod pretvezo diktata okoliščin – železnih zakonov trga, pod vplivom katerih so stranke pristale na izključno neoliberalno vrsto politike. Po njegovem se je manevrski prostor strank omejil samo na tisto vrsto politike, ki učinkuje v prid kapitala. Napovedal je, da ZL Cerarja ne bo podprla.

Tudi predsednica NSi Ljudmila Novak je napovedala, da njihovi poslanci kandidata za mandatarja ne bodo podprli, saj v programu prihodnje vlade oziroma v koalicijski pogodbi ne vidijo konkretnih ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti in odpiranje novih delovnih mest. Kljub temu pa bodo v DZ podpirali predloge, ki bodo pripomogli k boljši Sloveniji in življenju vseh državljanov, je še povedala Ljudmila Novak.

Kot zadnji je za govorniški oder stopil Jani Möderndorfer iz ZaAB, ki je napovedal podporo kandidaturi Mira Cerarja za mandatarja, kljub temu da bodo najverjetneje delovali v opoziciji, saj jim koalicijska pogajanja niso navrgla nobenega ministrskega stolčka. Na vsebinski ravni stranka ZaAB po besedah Möderndorferja pogreša predvsem reformo trga dela in pokojninsko reformo. Pozdravlja pa Cerarjeve namene za zdravstveno reformo.

Po razpravi poslancev, v kateri ni manjkalo tako besed podpore in hvalospevov na račun Mira Cerarja kot tudi trditev, da nova vlada ne bo kos težkim razmeram, je sledilo tajno glasovanje poslancev. Izid je bil pričakovan, Miro Cerar je osvojil xx glasov in tako postal uradni mandatar za sestavo 12. slovenske vlade.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste