Vse skupaj se je začelo že v sredo, na 11. tradicionalnem državnem tekmovanju za najboljšo zaščiteno kranjsko klobaso, ki je potekalo v Hiši kulinarike Jezeršek, v okviru 6. Festivala kranjske klobase. Tokrat je na tekmovanju za najboljšo klobaso sodelovalo 14 proizvajalcev. Tako strokovna komisija kot ljubitelji so bili – glede na končne rezultate – enotnega mnenja, da so klobase dobre, saj so bile razlike med najbolje in najslabše ocenjeno klobaso na koncu majhne. Šest stalnih članov strokovne komisije pod vodstvom mag.
Marlene Skvarča je že v dopoldanskih urah ocenilo vse vzorce. Glede na število prejetih točk je 1. mesto dosegla Mesarija Arvaj, sledile so Celjske mesnince, tretje mesto pa sta si razdelila Ledas, d. o. o., in Kras, d. o. o. Podobnega mnenja je bilo več kot 200 ljubiteljskih ocenjevalcev kranjske klobase, saj so največ glasov dodelili Arvajevi kranjski klobasi, ki je postala absolutna zmagovalka letošnjega izbora. Drugo mesto so dosegle Celjske mesnine in Košaki, d. d. Na izenačenost vzorcev kaže tudi delitev četrtega mesta, ki je pripadlo Mesu Kamnik in Mesarstvu Podobnik.
Tako strokovnjaki kot ljubitelji so ocenjevali okus, videz, vonj in teksturo. Naj kot zanimivost zapišemo, da so strokovnjaki pri enem od 14 vzorcev ugotovili neustrezno strukturo klobase, kar je točkovno pomenilo manj točk, pri drugem proizvajalcu pa so opazili uporabo (nekoliko) slabših sestavin. Gospa Skvarča je še dejala, da so bile nekatere na videz lepše klobase manj okusne, spet druge pa obratno, sicer pa večjih odstopanj ni bilo, kar je dober znak, da se vsi skupaj vsako leto potrudijo.
In za konec še o novosti. S pomočjo najnovejše nevro-tehnologije za merjenje možganske aktivnosti smo dobili še eno zmagovalno klobaso. Tokrat na podlagi signalov, ki jih brbončice pošiljajo možganom. Ocena nevroocenjevanja ni štela v skupni seštevek zmagovalke. Najboljše zaznave je sprožala kranjska klobasa Mesarstva Podobnik, na drugem mestu ji je sledila kranjska klobasa Mesarstva Čadež, na tretjem pa Meso Kamnik.
Skupno oceno je tvorilo 60 % ocene strokovne komisije in 40 % ocene ljubiteljskih ocenjevalcev