Svet

V šolo že pri štirih letih

Stane Mažgon
23. 8. 2014, 10.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Po večletnih razpravah so se Švicarji odločili: obvezno šolanje se bo v večjem delu države naslednje šolsko leto začelo s štirimi leti starosti otrok. Nasprotovanj je bilo veliko, a zmagali so argumenti strokovnjakov. Prihajajoče generacije je treba zgodaj pripraviti na zaostren boj v globaliziranem svetu.

Odločitev Švicarjev, da uvedejo zgodnje obvezno šolanje, ni prišla čez noč. Razprave, podprte s številnimi študijami, so potekale več kot deset let, vse od takrat, ko so bili leta 2000 objavljeni prvi primerjalni rezultati znanja 15-letnikov po svetu v matematični, bralni in naravoslovni pismenosti. Pokazalo se je, da mladi Švicarji ne segajo v svetovni vrh in da so jih po znanju prehiteli mnogi tekmeci iz manj razvitih držav.

Zgodnje obvezno šolanje tudi drugje po svetu

Švicarji s svojo šolsko prenovo niso prvi v Evropi. S štirimi leti se začnejo obvezno šolati otroci v Luksemburgu in Severni Irski, v ZDA pa o tem intenzivno razmišljajo. Začetek šolanja pri petih letih naj bi bil v kratkem obvezen za otroke v New Yorku.

Obvezno šolanje na Kitajskem otroci začnejo pri šestih ali sedmih letih, in ne pri štirih, kot bi morda kdo pričakoval glede na odlične rezultate mednarodnih primerjav. Razlog za uspeh se morda skriva v tem, da pouk na Kitajskem traja od sedmih zjutraj do šestih popoldne. Ne le da je učenju namenjenega veliko več časa, daljši delovni urnik imajo na ta račun tudi njihovi starši.

Začeti pri temeljih

Veliko vlaganje v šolstvo Švicarjem očitno ni dalo želenih rezultatov, zato so se odločili za prenovo šolskega sistema in začeli pri temeljih. Nima pomena spreminjati srednješolskega programa, če so osnove preslabe, so trdili strokovnjaki, ob tem pa citirali številne študije. Ugotovljeno je, da so ljudje v odgovornejših poklicih in z boljšim ekonomskim položajem imeli v zgodnjem otroštvu več spodbud. Hodili so na predšolske in kreativne tečaje ter sodelovali v skupinah in krožkih. Povedano na kratko, deležni so bili zgodnjega učenja. Ali še drugače: kar zamudiš na začetku, je pozneje težko nadoknaditi.

Odpravljanje neenakosti

Švica je zelo raznovrstna družba s številnimi priseljenci. Zgodnji začetek šolanja ima tudi namen odpravljati neenakost v socialnem položaju. Otroci ekonomsko bolje stoječih staršev so pred odhodom v šolo, doslej pri sedmih letih, večinoma že bili na tečajih in krožkih, zato imajo prednost pred otroki iz skupin, ki te možnosti niso imeli. Zgodnje šolanje je bolj demokratično, so trdili podporniki. V letu 2014/15 bo torej začetek enak za vse. Otroci, ki bodo do 31. julija dopolnili štiri leta, bodo vključeni v obvezno šolanje.

Nasprotniki so bili glasni

Po nekajletnih pripravah se bo šolanje štiriletnikov začelo jeseni 2015 v 15 švicarskih kantonih, v 12 pa bo šolanje potekalo po starem. Kantoni imajo namreč vso pristojnost odločanja o šolanju, ki ga tudi financirajo.

Rezultati mednarodne primerjave dosežkov učencev

Leta 2000 so se Švicarji najbolje izkazali v matematiki, bili so na 8. mestu, v naravoslovju in bralni pismenosti pa šele na 19. in 20 mestu. Leta 2012 rezultat ni bil bistveno spremenjen. V matematiki so bili na 9. mestu, v preostalih dveh predmetih pa na 17. in 19. mestu. Za primerjavo, slovenski dijaki so bili v naravoslovju in matematiki na 21. mestu, v bralni pismenosti na 38. mestu, a odzivov, temeljitejših razprav in skrbi na to temo v našem prostoru ni bilo zaznati. Na prvem mestu po rezultatih so, že več let zapored, Kitajci.

Brez glasnih nasprotovanj seveda ni šlo. Veliko združenj staršev in tudi političnih strank se je opredelilo proti prenovi. Švico so prelepili z orjaškimi plakati jokajočih otrok in napisi, da gre za prisilno šolanje. Otroke so prikazovali kot marionete v rokah ambicioznih politikov. V vročih debatah so aktivisti opozarjali na pomen svobode in igre v zgodnjem otroštvu, na nevarnost v prometu, ki mu bodo malčki izpostavljeni, na pomen topline doma, prehrane in še številnih drugih argumentov. A strah, da bi bogata Švica izgubila svoj prestižni položaj, je bil močnejši. Podporniki so na plakatih prikazovali objete šolarčke, ki bodo končno v enakopravnem položaju.

Učenje skozi igro

Švicarji so natančno proučili, kaj zmorejo štiriletniki. Obvezno šolanje bo torej blag prehod v poznejše resnejše delo. Otroci bodo začeli nabirati znanje skozi igro in preprosta opravila. Učitelj jim bo na primer prebral zgodbo, malčki pa bodo nato ustvarjali po njenih motivih, se pogovarjali o vsebini in postavljali vprašanja. Podobno že zdaj poteka program v vrtcih, le da bo odslej program predpisan ter za otroke in njihove starše tudi obvezen.

Švicarji predvsem upajo, da se bo zgodnje šolanje, če bo šlo vse po sreči, čez nekaj desetletij, »prevedlo« v boljši rezultat državne ekonomije.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste