Slovenija

Življenja policistov izpostavljena za skromno plačilo

STA/ mv
23. 8. 2014, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Predstavnika obeh policijskih sindikatov sta pretresena nad incidentom, ko je moški v Litiji policista ustrelil v glavo. Ob tem opozarjajo na odnos vlad do policistov; ti varujejo življenja in so izpostavljeni takšnim dogodkom, a se njihove plače zmanjšujejo.

Youtube

Podpredsednik Policijskega sindikata Slovenije Andrej Kocbek je za STA dejal, da tragični dogodek obžalujejo. Po njegovih podatkih gre za člana Policijskega sindikata Slovenije, zato bodo v sindikatu takoj nudili vso pomoč in pristojnim pomagali, da se zadeva razišče. Dodaja, da na nevarnost takšnih incidentov vseskozi opozarjajo. Deloma so takšnim nevarnostim izpostavljeni tudi zaradi premajhnega števila policistov, kar pa ni bil vzrok današnjega incidenta, saj naj bi do dogodka prišlo med kontrolo prometa. "So pa policisti izpostavljeni za to skromno plačilo," je dodal. Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič pa je za STA dejal, da jih je dogodek zelo prizadel. "Razočarani in predvsem jezni smo zaradi odnosa vlad do poklicev, kot so policist, zdravniki in gasilci, ki niso uradniki. Ljudje v teh poklicih delajo 24 ur na dan in rešujejo, varujejo življenja. Pa vendar jih vseeno zaradi političnih in drugih interesov postavljajo v tak položaj, da jim zmanjšujejo plače in ne poskrbijo za vso opremo," je opozoril. Kot pravi, bo ta dogodek zanj in sindikat, ki ga vodi, še dodatna motivacija za delo, da "pripeljemo status policista na mesto, ki si ga zasluži". "Kar se tega tiče niti bodoči minister niti bodoči premier ne bo imel niti dneva miru," zagotavlja Petrovič. Včeraj popoldne je namreč v Litiji prišlo do streljanja. Med kontrolo prometa je policist ustavil rdeči volkswagen polo. Voznik avtomobila pa je policista ustrelil v glavo. Ta naj bi bil v življenjski nevarnosti in se zdravi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Storilec je s kraja zbežal, a so ga policisti že prijeli. Tudi storilec je ranjen in so ga odpeljali v bolnišnico. Po neuradnih informacijah spletnega Dela naj bi se voznik sam prijavil policiji, ko je prispel domov. Šlo naj bi za 26-letnika iz kraja Gabrovka v okolici Litije. Ranjen naj bi bil, ko je nanj streljala patrulja, ki je prišla na kraj dogodka. Streljanja na policiste so se v preteklosti že dogajala, čeprav niso pogosta, pravijo na Generalni policijski upravi. A smrtnih žrtev do sedaj niso zabeležili, dodajajo.

Podpredsednik Policijskega sindikata Slovenije Andrej Kocbek je za STA dejal, da tragični dogodek obžalujejo. Po njegovih podatkih gre za člana Policijskega sindikata Slovenije, zato bodo v sindikatu takoj nudili vso pomoč in pristojnim pomagali, da se zadeva razišče.

Dodaja, da na nevarnost takšnih incidentov vseskozi opozarjajo. Deloma so takšnim nevarnostim izpostavljeni tudi zaradi premajhnega števila policistov, kar pa ni bil vzrok današnjega incidenta, saj naj bi do dogodka prišlo med kontrolo prometa. "So pa policisti izpostavljeni za to skromno plačilo," je dodal.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič pa je za STA dejal, da jih je dogodek zelo prizadel. "Razočarani in predvsem jezni smo zaradi odnosa vlad do poklicev, kot so policist, zdravniki in gasilci, ki niso uradniki. Ljudje v teh poklicih delajo 24 ur na dan in rešujejo, varujejo življenja. Pa vendar jih vseeno zaradi političnih in drugih interesov postavljajo v tak položaj, da jim zmanjšujejo plače in ne poskrbijo za vso opremo," je opozoril.

Kot pravi, bo ta dogodek zanj in sindikat, ki ga vodi, še dodatna motivacija za delo, da "pripeljemo status policista na mesto, ki si ga zasluži". "Kar se tega tiče niti bodoči minister niti bodoči premier ne bo imel niti dneva miru," zagotavlja Petrovič.

Popoldne je namreč v Litiji prišlo do streljanja. Med kontrolo prometa je policist ustavil rdeči volkswagen polo. Voznik avtomobila pa je policista ustrelil v glavo. Ta naj bi bil v življenjski nevarnosti in se zdravi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Storilec je s kraja zbežal, a so ga policisti že prijeli. Tudi storilec je ranjen in so ga odpeljali v bolnišnico.

Po neuradnih informacijah spletnega Dela naj bi se voznik sam prijavil policiji, ko je prispel domov. Šlo naj bi za 26-letnika iz kraja Gabrovka v okolici Litije. Ranjen naj bi bil, ko je nanj streljala patrulja, ki je prišla na kraj dogodka.

Streljanja na policiste so se v preteklosti že dogajala, čeprav niso pogosta, pravijo na Generalni policijski upravi. A smrtnih žrtev do sedaj niso zabeležili, dodajajo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste