Črna kronika

V Litiji ustreljeni policist - očka dveh otrok, se še vedno bori za življenje

mv/STA
23. 8. 2014, 09.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Včeraj je v Litiji prišlo do streljanja v katerem je bil ranjen policist. Osumljenec je pobegnil, a so ga nekaj ur zatem ranjenega ulovili .

Facebook

Dogodek se je zgodil ob 16.37 pri Cestnem podjetju Litija. Policist je ustreljen v glavo in je v življenjski nevarnosti, so na Policijski upravi Ljubljana zapisali v sporočilu za javnost. V UKC Ljubljana podrobnosti o zdravstvenem stanju ranjenega policista zaradi varovanja osebnih podatkov ne posredujejo.

Policisti iščejo voznika rdečega vozila volkswagen polo, registrskih številk LJ PC-662. Star je med 20 in 25 let in visok 170 centimetrov. Je suhe postave in ima nazaj počesane daljše svetle lase in bradico, je zapisala policija na družbenem omrežju Twitter.

Po informacijah Policijske uprave Ljubljana je storilec oblečen v vojaška oblačila, na vozilu nameščene registrske tablice pa so ukradene. Iz Litije se je odpeljal proti Šmartnem.

Kljub poročanju nekaterih spletnih portalov, da se je storilec že predal policistom, na Policijski upravi Ljubljana navajajo, da ga še vedno intenzivno iščejo, zato naprošajo vse, ki bi o njemu imeli kakršno koli uporabno informacijo, da čim prej pokličejo 113, so zapisali na Policijski upravi Ljubljana.

Dopolnjeno 18:45

Storilca so prijeli in ga najprej nameravajo odpeljati v zdravniško oskrbo. Ranjeni policist se še bori za življenje.

Dopolnjeno 20:20

 Mlajši moški, ki je popoldne v Litiji ustrelil policista in ga hudo ranil, je po prvih informacijah aktiven pripadnik Slovenske vojske, je v izjavi pojasnil pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije GPU Branko Japelj. Policija preverja možnost, da je povezan z nedavnim ropom v Mostah, a o storilčevem motivu Japelj še ne more govoriti.

Na vprašanje, ali v povezavi z dogodkom obstaja sum organiziranega kriminala, je Japelj odgovoril, da ogled kraja dogodka in zbiranje informacij še poteka. Zato za zdaj te informacije na policiji ne morejo potrditi, a možnosti tudi ne izključujejo.

Japelj je potrdil, da so poškodbe ustreljenega policista hude in kritične, vsi pa si srčno želijo, da bo z njim vse v redu. Takoj po dogodku je sicer stekla policijska akcija, aktivirali so policijski štab in vse razpoložljive enote, osumljenca pa so našli okoli 19. ure, tudi s pomočjo občanov. Drugi policist, ki je bil prav tako na kraju dogodka, je med begom osumljenca nanj streljal in ga poškodoval, je še pojasnil Japelj. Storilec je na poti v bolnišnico. Ob tem se je Japelj vsem kriminalistom in policistom, ki so sodelovali v akciji, zahvalil za učinkovito in hitro izvedbo naloge.

Dopolnjeno, sobota 10:00

Kot so pojasnili v vojski, omenjeni vojak ni imel službenega orožja, tudi v službi ne. Pištola, s katero je streljal, ni bila službena. Storilec ni imel podčastniških ali častniških činov. Vojaška policija je bila po besedah tiskovnega predstavnika vojske Simona Koreza seznanjena, da je strelec na policista osumljen sodelovanja v različnih kriminalnih dejanjih. Policista so s hudimi poškodbami odpeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Strelca je v akciji, ki je sledila, ranil kolega ustreljenega policista.

Policisti stiskajo pesti za kolega

Iz Sindikata policistov so sporočili, da je dogodek za policiste kolektivni šok. "Tako nasilno in brutalno obračunavanje s policistom je nekaj, kar si ne želimo v naši praksi in realnosti. Vendar pa to dokazuje, da poklic policista ni uradniški poklic, da je to nevarno delo," so zapisali.  Po njihovem je streljanje je žalostna potrditev, da je nujno potrebno poklic policista statusno urediti. Predvsem pa policistom zagotoviti najboljšo možno opremo, ki jih bo varovala pri delu, očitno iz dneva v dan bolj nevarnem: "Oprema v policiji, ki so jo policisti še vedno primorani uporabljati na terenu je zastarela, določene kose imamo še iz časa osamosvojitvene vojne. Vozimo se v avtomobilih, ki so vprašljive tehnične izpravnosti, govori se, da ni niti denarja več za gorivo," opozarjajo. Sprašujejo se tudi, kaj se bo zgodilo v nadaljevanju primera,  kaj bodo naredili pravosodni organi.  Upajo pa, da bo epilog vendarle srečen: "Želimo si, da bi policist, oče dveh otrok preživel in okreval."

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste