Slovenija

Ideje za poletni izlet po Sloveniji

Sašo Avramovič
19. 8. 2014, 19.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Naša država je bogata z naravnimi, kulturnimi, zgodovinskimi in drugimi znamenitostmi, zato idej o tem, kam se odpraviti na izlet, vsekakor ne zmanjka. Pregledali smo nekaj krajev in izbrali Postojnsko jamo, Kobilarno Lipico, Arboretum Volčji Potok, Krajinski park Sečoveljske soline in Muzej premogovništva Slovenije.

Sašo Avramovič

Kobilarna Lipica je najstarejša evropska kobilarna, ki kontinuirano vzreja eno najstarejših kulturnih pasem konj. Obiskovalcem ponujajo ogromno dejavnosti, med drugim lahko »skočimo« v svet lipicancev in si ogledamo kobilarno. V družbi vodiča se sprehodimo po kobilarni, spoznamo zgodovino, si ogledamo zgodovinsko jedro z znamenitim »borjačem« in graščino, velbanco – najstarejši hlev v Lipici ter si pogledamo cerkev svetega Antona Padovanskega. V interaktivnem muzeju Lipikumu pa lahko izvemo vse o Lipici, lipicancih in Krasu. Cena vodenega ogleda kobilarne znaša za odraslega 12, za otroke od 5. do 15. leta starosti 6, za študente pa 9 evrov.

Fotoarhiv Kobilarne Lipica

V Arboretumu Volčji Potok uspeva okoli 3500 vrst in sort listavcev, iglavcev, trajnic ter drugih rastlin. Med sprehajanjem po parku lahko občudujemo bogato zbirko dreves in grmov, zanimivi so mokri travniki in naravni gozd, pritegnili pa nas bodo tudi nasadi tulipanov in sezonskega cvetja. Odrasli bomo (od 1. julija) za vstopnico plačali 6,50, osnovnošolski otroci 4, upokojenci, dijaki in študentje pa 5,50 evra.

arboretum-vp.si

Postojnska jama je v 200 letih gostila že 35 milijonov obiskovalcev. Je največja turistična znamenitost Slovenije in eden največjih kraških spomenikov sveta. Obisk jame traja približno uro in pol, ob vožnji z električnim vlakcem pa del poti opravimo tudi peš. Ob obisku si lahko ogledamo več kot 5 kilometrov rovov, spektakularnih dvoran, prehodov in veliko ostalega. Ob vsem tem bomo seveda lahko spoznali tudi človeško ribico, najslavnejšo jamsko žival na svetu. Za ogled jame posamično bomo odrasli odšteli 22,90, otroci od 5. do 15. leta starosti pa 13,70 evra.

postojnska-jama.eu

V Krajinskem parku Sečoveljske soline, ki ima dva kopenska vhoda, se lahko sprehodimo po parku, lahko pa se recimo odločimo tudi za voden ogled solin po območju Lera. Ta traja najmanj 1 uro in pol in vključuje približno 2 kilometra dolg sprehod od vhoda na Leri do centra za obiskovalce (MMC) in nazaj. Na poti vodnik naravovarstveni nadzornik predstavi park (rastlinstvo, živalstvo, kulturno dediščino) in postopek pridobivanja soli. V centru za obiskovalce je predviden ogled krajšega filma in predstavitev vodnega režima z interaktivno maketo solin. Odrasli bomo (brez vodenega ogleda, le vstopnina) med poletjem za vstopnico odšteli 7, študenti, dijaki in upokojenci 5 evrov, za otroke do 6. leta starosti pa je vstop prost.

V Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju lahko doživimo razvoj premogovništva skozi čas, od starih dni do modernih časov. Ogledamo si lahko rudarsko opremo in pogledamo v geološko sestavo Šaleške doline. Ugotovili bomo lahko, kako so živeli rudarji pred več kot 100 leti, in spoznali svetovno znano velenjsko odkopno metodo, po kateri delajo rudarji danes. Videli bomo lahko še veliko več, odrasli pa bomo (od 1. avgusta) za ogled jamskega dela muzeja odšteli 10, upokojenci 8 ter otroci, dijaki in študentje 6,50 evra.

 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov