Slovenija

Umrl pred Pahorjem?

robert.marin@svet24.si
19. 8. 2014, 19.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ladislavu Trohi in Mileni Tanko, ki gladovno stavkata pred vladno palačo na Gregorčičevi v Ljubljani, se je včeraj pridružil še Milenin soprog Jože Tanko. Napoveduje, da ne bo pil niti vode, skromno začasno bivališče pa si je uredil na Erjavčevi ulici pred vhodom v rezidenco predsednika republike Boruta Pahorja.

Nikola Miljković

»Nimava več kaj izgubiti in življenje v taki situaciji ni več smiselno. Pretrpela sva preveč, dovolj je tega. Vrh glave dovolj. Kar bo, pa bo, tako ne gre več naprej,« pravita zakonca Tanko iz Ribnice. Milena se je za gladovno stavko odločila, ker so ji v 17 letih nedotakljivi liki v zdravniškem cehu uničili življenje, včeraj pa se ji je pridružil še soprog. »Grem do konca, in kar obljubim, tudi naredim. Vedno. Če je sonce, brez vode zdržiš tri, štiri dni. Največ en teden,« pravi Jože Tanko.

»V več kot štiridesetih dneh gladovne stavke moje žene nihče ni niti povohal. Tega mi je dovolj. Tako ne moreva več živeti. Obisk pri predsedniku Pahorju smo pred časom praktično izsilili, dve uri smo sedeli tukaj na dežju. Niso normalni, kje imajo srce?« se je spraševal Jože Tanko med pripravljanjem začasnega ležišča.

Nikola Miljković
Zgodbo Milene Tanko smo v časniku Svet24 podrobno predstavili pred dnevi. Na kratko na tem mestu povzemimo, da se je leta 1997 odločila za protetično oskrbo iz estetskih razlogov, a so se že po prvem posegu pojavile težave in se v nadaljevanju razvile do epskih razsežnosti. Milena Tanko je pomoč iskala pri več kot 72 zobozdravnikih, doma in v tujini, po 17 letih pa natančnega načrta zdravljenja njenih ostankov zobovja še vedno ni. »Vsi, ki jih že leta prosim za pomoč, moje trditve, podprte z dokazi, že leta ignorirajo. Aroganca brez primere!« je ogorčena.

Milena Tanko sicer od ZZZS zahteva, da takoj izda še tretjo odločbo o napotitvi na zdravljenje v tujino, da kot odgovorni plačnik zdravstvenih storitev poskrbi za racionalno trošenje denarja, da ji zagotovi strokovno obravnavo brez vmešavanja stomatološke klinike, zahteva tudi postavitev tujega sodno zapriseženega izvedenca stomatološke stroke, sanacijo ustne votline z implantati za vsak neupravičeno izgubljeni zob in odškodnino v višini 60.000 evrov za nastalo materialno škodo, nematerialna pa bo ocenjena naknadno.

»Minister Pličanič je pred petimi pričami obljubil, da bo tudi moja žena deležna mediacije. Sprašujem se, ali lahko minister govori kar tako in potem tega ne izpolni. Ne razumem tudi, zakaj diskriminacija gladovnih protestnikov, saj je gospod Troha že v mediaciji, midva pa nimava v rokah niti dokumenta, da mediacija bo. Za 17 let kalvarije, ki je dokumentirana v osmih fasciklih, je pač premalo, da naju ZZZS odpravi s pomanjkljivo odločbo za zdravljenje v tujini,« je ob tem pojasnil Jože Tanko. Kot še pravita zakonca Tanko, na izigravanje več ne pristajata, ker imata 17 let norčevanja in sprenevedanja dovolj.

Nikola Miljković

Milena Tanko je včeraj gladovno stavkala 42. dan, Ladislav Troha, slovenski javnosti bolje znan kot pojoči major, ki zahteva odgovornost »vseh ljudi v sistemu, ki so opustili dolžna ravnanja pri izginotju arhivov nekdanje skupne države, trgovini z orožjem in divji privatizaciji«, pa 71. dan. Kot je povedal Troha, je zaradi mediacije nekoliko omilil stavko, ponovno je začel piti sadne sokove in na ta račun pridobil kilogram. Odkar hira na Gregorčičevi, je sicer izgubil 23 kilogramov, Milena Tanko pa je v dobrem mesecu gladovne stavke izgubila 12 kilogramov – pije samo vodo, tu in tam poliže ščepec soli.

Po besedah Ladislava Trohe lahko v prihodnjih dneh pred vladno oziroma predsedniško palačo pričakujemo še kakšnega kandidata: »Doslej se je javilo kakšnih sedem ljudi, ki pravijo, da intenzivno razmišljajo, da bi se pridružili gladovni stavki. Ker ne verjamejo v pravno državo. Ampak ljudje se težko izpostavijo, morajo zbrati pogum.«

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov