Slovenija

Bo Židan gospodarski minister?

G.G./STA
18. 8. 2014, 13.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vodstvo SD je na današnjem nadaljevanju pogajanj za vstop v koalicijo uskladilo večino za stranko najpomembnejših točk. Beseda je tekla tudi o razdelitvi resorjev, predsedujoči SD Dejan Židan pa uskladitev o tem pričakuje že ta teden. Posredno je potrdil, da bo v primeru vstopa v koalicijo kandidat za ministra, a podrobnosti za zdaj ne razkriva.

KMA
Kot je po srečanju z vodstvom SMC dejal Židan, bodo v vladni koaliciji, ko bo tako odločila konferenca stranke, pred tem pa bo o tem odločalo članstvo. Je pa poudaril, da gredo pogovori v pravo smer. Novi čistopis koalicijskega sporazuma v SD pričakujejo pred sejo predsedstva, ki bo v četrtek.

Ob tem Židan predvideva, da bi potencialni koalicijski partnerji lahko za skupno pogajalsko mizo sedli že ta teden, operativne skupine pa bodo tehnične podrobnosti usklajevale od prihodnjega tedna dalje.

Glede razdelitve resorjev pa Židan ostaja še zelo redkobeseden in danes ni želel komentirati nekaterih ugibanj, da je kandidat za gospodarskega ministra. A po njegovih besedah stranka "v vsakem primeru ne bo naredila tako, da bi svojega predsedujočega držala v državnem zboru", pa čeprav bi bilo zanj to "morda najlažje".

Koalicijski sporazum sicer za zdaj predvideva 16 ministrskih resorjev.Relativna zmagovalka volitev SMC zdaj pogovore za vstop v koalicijo vodi s SD, DeSUS in ZaAB, NSi je minuli teden sklenila pogajanja končati. V SD po besedah Židana obžalujejo, da NSi "ni zbrala poguma", da ta pogajanja nadaljuje. Sami bi si namreč želeli širše vlade brez ideoloških nasprotij, je dodal.

Na vprašanje, ali bi si v novi koaliciji SD želela tudi ZaAB, pa je Židan odgovoril, da ni SD tista, ki sestavlja vlado, da pa si želijo čim širšo koalicijo. Ob tem je poudaril, da so za zdaj še člani vlade, ki jo vodi predsednica ZaAB Alenka Bratušek. "Včasih bi si mogoče želeli, da bi bila ta stranka politično bolj spretna, je pa tudi res, da vlada v odhajanju pušča za seboj nekatere dobre gospodarske dosežke," je povedal.

Predsednik SMC in najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar se bo popoldne sestal še s predstavniki ZaAB, z DeSUS se je srečal že dopoldne.

Če sta DeSUS in SD tako rekoč že z eno nogo v koaliciji oz. nista pod vprašajem, pa sodelovanje SMC z ZaAB ostaja odprto. Nekateri v SMC naj bi bili namreč kljub siceršnji programski sorodnosti nenaklonjeni sodelovanju z najmanjšo parlamentarno stranko ter njeno predsednico in premierko v odhodu Bratuškovo.

Cerar je v četrtek tudi priznal, da je postopek izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja, ki je pod drobnogledom protikorupcijske komisije, motnja v pogajanjih z ZaAB in ima vpliv na razmislek o bodočem sodelovanju s to stranko.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste