Slovenci smo zavzeti gobarji in glede na letošnje mokro poletje je gobarska sezona na višku.
Po podatkih Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC LJ) so na oddelek Centra za zastrupitve lani sprejeli pet bolnikov, letos k sreči še nobenega.
Zapleti pri zaužitju gob niso redki.
Zapleti pri zaužitju gob niso redki, zato je pomembno, da nabirate in jeste le gobe, ki jih dobro poznate, ne ponujajte jih otrokom, starejšim in bolnikom z boleznimi, kot so žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rane na želodcu in dvanajstniku. Izogibajte se tudi uživanju gob zvečer in ne skladiščite jih v shrambah oziroma v hladilniku, saj so več kot odlično gojišče za bakterije. Če bi slučajno zaužili strupeno gobo, bi najverjetneje utrpeli prebavne težave (slabost, bruhanje, krči v trebuhu, driska), določene gobe pa celo vplivajo na jetra in druge organe ali pa na osrednje živčevje, pri čemer povzročijo zmedenost, privide in motnjo zavesti. Ko posumite na zastrupitev z gobami, se takoj obrnite na zdravnika.
V Centru za zastrupitve opozarjajo, da se ne zanašajte, da bo driska v nekaj dneh minila, saj lahko po kratkotrajnem izboljšanju pride do okvare jeter ali ledvic, v najslabšem primeru pa lahko nastopi tudi smrt.