Brezdomci so povedali, da imajo na mizi največkrat, kot tudi včeraj, kaj toplega na žlico, saj je predvsem najceneje, medtem ko si lahko z viški hrane občasno privoščijo tudi različne mesne izdelke, kot so, denimo, zelenjava, različno pecivo in kruh. »Ni lepšega, kot da si lahko tudi mi, ki nimamo denarja, kdaj privoščimo tudi kakšen zrezek oziroma kaj mesnega,« je dejal eden od brezdomcev.
Pobudnice in ustanoviteljice projekta, ki se je začel letos v okviru Centra za socialno delo Maribor, so bile članice Lions kluba Maribor Zarja. Delno ga je podprla tudi Mestna občina Maribor, za izvajalca pa je bil izbran Center za socialno delo Maribor. »Po zadnjih podatkih je v projekt vključenih 37 prejemnikov. S hrano jih oskrbujemo ob določenih in dogovorjenih dnevih, saj je delitev odvisna od količine, ki jo prejmemo, in želje uporabnika. Nekaj te hrane ostane in se porabi v zavetišču za brezdomce,« je pojasnila v. d. direktorice centra Frančiška Premzel.
Ukrep je po njeni oceni pomemben prispevek k blažitvi stisk. »Glede na velike količine hrane, ki postane biološki odpadek, je ta projekt pomemben doprinos k drugačnemu razmišljanju in ravnanju z viški pripravljene hrane,« je poudarila Premzlova.