Slovenija

Skoraj 50.000 prostovoljcev opravilo več kot šest milijonov ur prostovoljskega dela

STA/ mv
24. 7. 2014, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vlada se je danes seznanila s skupnim poročilom o prostovoljstvu v Sloveniji za leto 2013, ki med drugim kaže, da so 46.903 prostovoljci opravili 6.161.795 ur prostovoljskega dela. Med prostovoljci je največ žensk, po starosti pa starejših od 60 let. Poročilo o delu je sicer oddalo 494 prostovoljskih organizacij.

Prostovoljsko delo so omenjeni prostovoljci opravljali na najrazličnejših področjih: na področju varstva okolja in ohranjanja narave, civilne zaščite in reševanja, človekovih pravic in svoboščin, kulture in umetnosti, socialne dejavnosti, rekreacije, zdravja, turizma, vzgoje in izobraževanja in drugo, je zapisano v sporočilu po seji vlade. Največ prostovoljskih ur je bilo opravljenih na področju socialne dejavnosti, in sicer kar 52 odstotkov vseh ur v letu 2013. Več kot 600.000 ur so prostovoljci opravili tudi na področju vzgoje in izobraževanja, še piše v poročilu. Največ prostovoljskega dela, in sicer 68,64 odstotka, je bilo ponovno opravljenega pri vsebinskem delu, torej tistem, za katerega so potrebna posebna znanja in veščine oziroma gre za osnovno delo posameznega programa. Dobro četrtino dela je bilo organizacijskega, preostanek ur pa je bilo namenjeno delu, ki ga zakon opredeljuje kot pomožno ali podporno. Po zbranih podatkih za leto 2013 se je ponovno pokazalo, da med prostovoljci prevladujejo ženske - teh je 63,51 odstotka - in da večino prostovoljskih ur opravijo starejši od 60 let. Vlada je na današnji seji v načrt razvojnih programov 2014 - 2017 tudi uvrstila 20 projektov nevladnih mladinskih organizacij, ki delujejo v javnem interesu v mladinskem sektorju, s področja spodbujanja in razvoja socialnih in državljanskih kompetenc mladih. Projekti so bili izbrani na razpisu za sofinanciranje projektov, namenjenim širjenju organizacijskih enot na lokalni ravni, vzpostavljanju lokalne mreže informiranja in usmerjanja za mlade, podpori in izvajanju nekonvencionalne politične participacije mladih ter spodbujanju ali krepitvi stalnih mehanizmov posvetovanj mladih, s ciljem izboljšati trenutno stanje.

Razpis zaključen konec aprila

Razpis je bil zaključen že konec aprila, z njim pa so razdelili več kot 790.600 evrov. Vse izbrane organizacije oziroma projekti so dobili po okoli 40.000 evrov. Natančno toliko so jih dobili Društvo mladinski ceh za model usposabljanja mladih družbenih inovatorjev v lokalnih okoljih, Mladinski svet Slovenije za projekt Pobuda.si, Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov za projekt Glavni na vasi in Zveza tabornikov Slovenije za projekt Novi rodovi mladih s kompetencami. Prav tako so bili enako uspešni bolj lokalni projekti Brez izgovora Slovenija, Mladi za Veleje-premikamo meje, Mladi bi radi, NVO inkubator, Da ne bo v družbi znanja znanje mrtvo, Popotniško novinarstvo in Model razvoja socialnih, družbenih in poslovnih kompetenc mladih za lažje zaposlovanje mladih. Z razpisom želi ministrstvo okrepiti zaposljivost mladih v organizacijah v mladinskem sektorju z usposabljanjem lastnih strokovnih kadrov ob hkratni okrepitvi organizacijskih mrež organizacij v mladinskem sektorju. Operacije delno financira Evropska unija iz evropskega socialnega sklada, so še sporočili po seji vlade.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste