Slovenija

S pedofilom je sodeloval po nalogu Bratuškove

STA/J.P.
8. 7. 2014, 15.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V kabinetu premierke, ki vodi tekoče posle, Alenke Bratušek so danes zavrnili trditve nekdanjega veleposlanika Milana Balažica. Zapisali so, da je bila premierka o domnevnih željah Nicolasa Omana seznanjena prek aktivnosti Balažica in "nekdanjega predsednika ene politične stranke". Njihove predloge je po sestajanju in pogovorih odločno zavrnila.

Mediaspeed

Odpoklicani slovenski veleposlanik v Avstraliji Balažic je danes v Ljubljani predstavil ozadje svojega odpoklica. Kot trdi, je po nalogu političnega vrha sodeloval v tajnih pogovorih z obsojenim pedofilom in preprodajalcem orožja Omanom glede naftnega nahajališča v Republiki srbski.

V kabinetu predsednice vlade so v odzivu zapisali, da Balažiceve trditve odločno zavračajo, češ da je na novinarski konferenci "pripovedoval zgodbo, kjer se je realnost mešala s fikcijo". 

Balažic je zatrdil, da je deloval po nalogu Bratuškove, o pogovorih pa sta bila obveščena tudi zunanji minister Karl Erjavec in predsednik republike Borut Pahor. Posrednik naj bi bil takratni predsednik koalicijske SD Igor Lukšič.

V kabinetu predsednice vlade so v odzivu zapisali, da Balažiceve trditve odločno zavračajo, češ da je na novinarski konferenci "pripovedoval zgodbo, kjer se je realnost mešala s fikcijo".

"Predsednica vlade je bila o domnevnih željah gospoda Omana seznanjena preko aktivnosti nekdanjega veleposlanika Balažica in nekdanjega predsednika ene politične stranke. Sama je njihove predloge po sestajanju in pogovorih odločno zavrnila, kar je tudi preverljivo dejstvo," so zapisali.

"Kaj sta se pa gospod Balažic in predsednik ene od političnih strank pogovarjala, pa predsednica vlade ne more vedeti, zagotovo pa predsednik stranke, ki niti ni bil član vlade, ni imel in ne more imeti nobenih ustnih pooblastil, da se v imenu vlade karkoli dogovarja," so še poudarili. Navedli so še, da ni vlada ne na odprti ne na zaprti seji o čem takem nikoli razpravljala.

Glede na vsa dejstva, ki bi nekdanjemu veleposlaniku morala biti poznana, je po mnenju kabineta premierke sramotno, da se je srečeval in potegoval za obsojenega pedofilije. Ravnanje ministrstva za zunanje zadeve, ki je Balažica odpoklicalo z mesta veleposlanika, pa v kabinetu predsednice vlade podpirajo, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Premierka, ki opravlja tekoče posle, je sicer med predvolilnim obiskom v Pomurju, zatrdila, da nikoli ni bila v stiku z Balažicem, ne po telefonu ne po elektronski pošti niti ga ne pozna.

Povedala je, da so se na kabinet res obračali z željo, da bi se sestala z Omanom, a je to "ostro in takoj" zavrnila.

"Verjamem, da je danes Balažic prizadet, ker je ostal brez službe, si pa Slovenija takšnih diplomatov ne zasluži," je še dejala Bratuškova. 

Lukšič potrdil, da se je pri njem oglasil Omanov brat

Bivši predsednik SD Igor Lukšič je v odzivu na trditve bivšega veleposlanika v Avstraliji Milana Balažica, da naj bi bil sam pobudnik zaupnih diplomatskih pogovorov z obsojenim pedofilom in trgovcem z orožjem Nicolasom Omanom, za STA potrdil, da se je pri njem maja ali junija lani oglasil Omanov brat, ki živi v Sloveniji.

Pri njem se je oglasil s ponudbo, da bi Nicolas Oman Sloveniji podaril ozemlje v BiH, pod katerim naj bi bila nafta in to kot darilo in ničesar naj ne bi želel v zameno.

Po Lukšičevih besedah je nato sam poskušal neformalno preveriti, zakaj se je Omanov brat oglasil pri njem, ki "nisem bil niti v vladi in nisem nič" in, ali je Oman sploh lastnik tega, kar bi podaril oziroma in ali je Oman zares za to zainteresiran.

Lukšič je to poskušal neformalno preveriti pri Balažicu in ga je to po lastnih besedah prosil kot kolega in sošolca s fakultete v zasebni konverzaciji in ne kot veleposlanika.

Balažic je po Lukšičevih besedah ugotovil, da Oman ne more iz države, da je obsojen pedofil in kar zadeva Omana se je tukaj zanj stvar končala. Lukšič je po lastnih besedah tudi preveril, kdo je lastnik ozemlja in ugotovil, da ga ne poseduje država, ampak zasebniki, kar pomeni, da so Omana "v tej zadevi prevarali, ampak to je njegova stvar".

"Moj zaključek je bil, da vlade s tem nima smisla obremenjevati, ker zadeva enostavno ni wasserdicht, zato nobenega o tem nisem naprej obveščal in zadeva je zame bila končana", je še pojasnil Lukšič. Dodal je, da ne ve, kaj je naprej počenjal Balažic in kakšne formalne odnose je imel s predsednico vlade in predsednikom republike. Lukšič je tudi zanikal, da bi v tej zadevi svetoval vladi.


Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste