Slovenija

Ali mestni redarji delujejo na črno?

Žiga Kariž
2. 7. 2014, 18.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na spletu že dalj časa kroži dopis, ki ga je neznanec namenil mestnim redarjem. V njem s citiranjem ustavnih določil pojasnjuje, zakaj redarji nimajo pravice izdajanja kazni. Preverili smo, ali ustavna določila držijo in redarji kazni pišejo brez pravih zakonskih pooblastil.

Obvestilo redarstva nikoli ne vzbudi pozitivnih občutkov. Nepričakovani stroški so vse prej kot dobrodošli. Da bi se jim izognil, se je neznanec poglobil v slovensko ustavo. 

V oči mu je padel 23. člen ustave, ki pravi: »Vsakdo ima pravico, da o njegovih pravicah in dolžnostih ter o obtožbah proti njemu brez nepotrebnega odlašanja odloča neodvisno, nepristransko in z zakonom ustanovljeno sodišče. Sodi mu lahko samo sodnik, ki je izbran po pravilih, vnaprej določenih z zakonom in s sodnim redom.«

»Vsi dozdajšnji postopki in odločitve Mestnega redarstva MU MOL so bili potrjeni tudi s sodbami Okrajnega sodišča v Ljubljani,« trdijo na ljubljanskem mestnem redarstvu.

Iz tega določila je neznanec razbral, da mu redarji, ker pač niso sodniki in za to nimajo potrebne izobrazbe, ne smejo izdajati kazni in odločb o prekrških. Zato je redarjem namenil sledeče besede: »Ker redarstvo spada v izvršilno vejo oblasti, me ne morete in ne smete kaznovati in ne smete nastopati kot prekrškovani organ, ker Ustava RS tega ne pozna.«

Poleg tega avtor zahteva, da mu morajo redarji, preden mu napišejo kazen, predložiti še: ateste, merilne liste, dokaze o usposobljenosti za ravnanje z merilnimi napravami ter pooblastila, na podlagi katerih redar ravna z merilno napravo.

Ker gre na prvi pogled za zelo logičen sklep, je marsikdo pomislil, da se bo na ta način rešil prometnih kazni. A ni tako. O tem, koliko resnice je v dopisu, smo vprašali ljubljansko mestno redarstvo, od koder so nam odgovorili:

»Prekrškovni postopki se vodijo v skladu z Zakonom o prekrških (ZP-1), kjer celotno osmo poglavje natančno določa sam postopek za prekrške prekrškovnega organa (t. i. hitri postopek), s tem pa tudi pristojnosti in pooblastila. Vsi dosedanji postopki, kakor tudi odločitve Mestnega redarstva MU MOL, so bile potrjene tudi s sodbami Okrajnega sodišča v Ljubljani, kar nesporno kaže na zakonitost našega dela, s tem pa tudi na brezpredmetnost navedb v posredovanem obvestilu.«

In kaj pravi osmo poglavje Zakona o prekrških? Da bi pisali kazni, vam sicer ni treba imeti pravne fakultete, pravosodnega izpita in sodniške funkcije, morate pa biti pooblaščena uradna oseba in imeti za vodenje postopka in izdajo plačilnega naloga najmanj peto stopnjo izobrazbe, za izdajo odločbe o prekršku pa najmanj sedmo stopnjo izobrazbe. Imeti morate tudi opravljen preizkus znanja, ki zajema izvrševanje pooblastil po zakonu o prekrških in poznavanje predpisov, katerih izvrševanje nadzoruje.

Da »obvestilo redarstvu« stoji na majavih temeljih, je jasno vsem, ki znajo ločiti med kaznivim dejanjem in prekrškom, ter vsem, ki vedo, da kazni za prekrške v Sloveniji izrekajo tudi policisti, inšpektorji in cariniki. Tako po logiki iz »obvestila« tudi ti organi, ki prav tako spadajo v izvršilno vejo oblasti, ne bi smeli pisati kazni. Tako se je bolje redarjem izogniti s spoštovanjem zakonov kot pa z zanašanjem na »instant« pravne strokovnjake.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste