Slovenija

Bo spet ostalo samo pri političnih obljubah?

Petra Rupnik
30. 6. 2014, 18.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Stopnjuje se temperatura na predvolilnih soočenjih. In če ste zaradi obnašanja naših politikov, ki spominja na tekmovanje v resničnostnem šovu, spregledali ali preslišali njihove predvolilne bombončke, vam najbolj zanimive ponujamo v nadaljevanju.

Pregledali smo programe političnih strank, med katerimi bomo izbirali na državnozborskih volitvah 13. julija. Katere so najbolj mamljive obljube? Stranka Verjamem v zameno za zmago med drugim že do konca leta napoveduje zvišanje neto plač. V stranki Zeleni Slovenije zagotavljajo, da pod njihovo taktirko nepremičninskega davka ne bo. Žugajo tudi tajkunom, saj pravijo, da mora biti državno premoženje, ki so ga ukradli tajkuni, vrnjeno državljanom. Zanimiv bombonček je tudi tale: sodniki, ki v treh letih ne zaključijo določenega sodnega primera, bodo ta primer reševali v svojem prostem času in na svoje stroške. Koalicija Združena levica sicer zahteva takojšnjo ustavitev varčevalnih ukrepov. Tudi stranka SLS terja odgovornost in vrnitev nezakonito pridobljenih sredstev posameznikov, ki so skozi privatizacijo oškodovali banke in povzročili propad številnih podjetij. Stranka SD obljublja stabilnost, krepitev zaupanja in celo to, da bomo bolj optimistični.

Mediaspeed

Tudi Zavezništvo Alenke Bratušek obljublja pregon tajkunov, poleg pa še davčno razbremenitev gospodarstva, ki bo menda prinesla kar 10.000 novih delovnih mest na leto. Stranka SDS pravi, da bomo pod njenim vodstvom trošili toliko, kot bomo ustvarili, naša življenja pa da bodo zdrava, kulturna in duhovno bogata. Pozitivna Slovenija v zameno za dirigentsko palico ponuja konkretne številke (sumljivo podobne številkam Bratuškove ali seveda obratno) – 10.000 novih delovnih mest v letu 2015 in celo ponoven zagon Mure, Cimosa, Trima Trebnje, Primorja, Cestnega podjetja Maribor, Tovarne sladkorja Ormož. Stranka Mira Cerarja bi postopno davčno razbremenila dobro (delo, kapital) in obdavčila slabo (na primer onesnaževanje okolja) ter tudi ukinila prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Za ukinitev slednjega je tudi Piratska stranka Slovenije, ki se zavzema še za z ustavo zagotovljeno pravico dostopa do interneta. Stranka DeSUS tradicionalno napoveduje nasprotovanje znižanju pokojnin, zagotovitev regresa za vse upokojence, ustanovitev urada za starejše in demografskega sklada ter ureditev dolgotrajne nege na domu. Enakopravni deželani-Naprej Slovenija zahtevajo ekonomsko in politično lustracijo vseh funkcionarjev po letu 1990, ki so povzročili bankrot države in ves ta čas zavajajo z lažnivimi obljubami. Tudi oni obljubljajo 10.000 novih delovnih mest na leto. Tudi Liberalno-gospodarska stranka bi zmanjšala davke in prispevke in – zanimivo – iz pokojninske blagajne odstranila tiste, ki vanjo niso prispevali.

Državljanska lista poleg ostalega obljublja 10-odstotno znižanje obremenitve plač, posledično višje plače delavcev, ki bomo trošili več in spodbudili gospodarstvo. Nizke davke obljublja tudi Nova Slovenija, poleg tega pa še razvpito socialno kapico. Še bolj suvereno namigujejo, da bi lahko ustvarili 40.000 delovnih mest in celo proračunski presežek. Stranka SNS med drugim obljublja konec varčevanja na način »varčevati je treba, pa naj stane, kar hoče«. Poigrali bi se tudi z upokojevanjem, saj menijo, da mora biti merilo za polno upokojitev samo dopolnjena delovna doba, in sicer 40 let, starost pa pri upokojitvi ne bi smela igrati nobene vloge.

Mediaspeed

Zanimivih in mamljivih obljub je kar nekaj. Tudi takšnih, ki smo jih slišali že večkrat. Dobro jih je poznati, zato da bomo morda koga lahko držali za besedo. Ali pa vsaj zato, da se ne bomo pogovarjali le o vremenu.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov