Slovenija

Medja glede Mercatorja spomnil na zaveze države Bruslju

STA
23. 6. 2014, 16.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Predsednik uprave NLB Janko Medja je v luči pozivov s strani politikov banki v zvezi s prodajo Mercatorja spomnil na jasne zaveze države Bruslju glede umika NLB iz nestrateških naložb in nevmešavanja v vodenje banke. Kot bančnik ne misli javno razpravljati o transakciji. "Mislim, da bi se morali tega držati tudi politiki," dodaja.

Mediaspeed

Prvi mož Nove Ljubljanske banke (NLB) je zatrdil, da ima vsak državljan pravico imeti mnenje o Mercatorju in prodaji več kot polovice največjega slovenskega trgovca hrvaškemu Agrokorju. Ob tem je pojasnil, da kot bančnik tega mnenja javno ne izraža, ker banka sodeluje v postopku, sam pa se je iz tega postopka izločil.

"Mislim, da bi se morali enakega načela držati tudi politiki," je bil jasen. Pri tem je spomnil na "zelo jasne" zaveze, ki jih je v zameno za soglasje k državni pomoči za NLB decembra lani vlada dala Evropski komisiji.

Te zaveze pravijo, da se mora NLB umakniti iz nestrateških naložb in da bo država v banki izvajala korporativno upravljanje po najvišjih standardih in brez vtikanja v vodenje banke, je nadaljeval.

"Malo čudno je, da se pol leta pozneje odpira določene teme," je dejal Medja in se vprašal, zakaj potem sploh takšne zaveze Bruslju.

V odzivu na današnjo izjavo odhajajoče premierke Alenke Bratušek je Medja rekel, da kaj drugega, kot je zjutraj javnosti sporočila banka, ne more reči.

Medja se s premierko strinja, banka pa po njegovih zagotovilih že zdaj deluje z maksimalno možno skrbnostjo. Uprava je po njegovih besedah najprej odgovorna do banke in njenih rezultatov, kolikor je mogoče, pa pri tem upošteva tudi širše okolje.

Glede poročanja, da naj bi bilo na minuli seji vlade sproženo tudi vprašanje odgovornosti NLB in njega samega glede prodaje Mercatorja, je dejal, da je te informacije dobil samo prek medijev.

Spomnil je, da je menedžer, ki mora delati v dobro banke, nadzorniki pa ga lahko kadar koli prosijo za odstop ali odstavijo, če zastavljenih ciljev ne dosega. Medja tako nima nič proti javni razpravi o tem, kako uprava sledi ciljem.

Slovenski državni holding (SDH) je sicer na podlagi sklepa vlade banki poslal določena vprašanja v zvezi s postopkom prodaje Mercatorja. Ker so se ta zelo jasno dotikala tem, ki so poslovna skrivnost transakcije v teku in bi z njihovim razkritjem banka lahko naredila veliko škodo sami sebi, so v NLB po Medjevih navedbah konstruktivno in prijazno povedali, da določenih odgovorov ne morejo dati in jih tudi niso dali.

Dodal je, da je bilo v zvezi s transakcijo zelo veliko podatkov javno že objavljenih in v banki "z veseljem" pomagajo, če je treba te podatke zbrati na enem mestu. Ne morejo in ne bodo pa dajali podatkov, ki so vezani na poslovno skrivnost ali bančno tajnost, je podčrtal.

Skupščino so odložili, ker so po njegovih besedah ugotovili, da je pametno, da si vzamejo več časa za uskladitev dokumentov in sklepov. Izpostavil je uskladitev statuta banke z drugimi družbami, ki jih nadzira oz. upravlja SDH.

Časnik Finance je neuradno poročal, da naj bi bila skupščina zdaj sklicana za v petek. Medja tega ni mogel potrditi, ker datum še ni določen.

Predlogi sprememb statuta, ki na določenih področjih dajejo več pristojnosti upravi, so po njegovih besedah posledica dejstva, da je sedanji statut še iz časov, ko je država v lastništvu sobivala z belgijsko KBC. V osnovnem dokumentu banke je tako še kar nekaj določb, ki so obema delničarjema zagotavljale, da sta prek nadzornega sveta bdela nad določenimi stvarmi.

Te stvari so danes po njegovih pojasnilih za normalno delovanje nepotrebne, država pa se je tako ali tako zavezala, da bo vodenje banke sledilo najboljšim praksam korporativnega upravljanja.

V tej luči je smiselno določene stvari poenostaviti in jasno ločiti pristojnosti uprave in nadzornega sveta, da se ne prelivajo in mešajo, je sklenil Medja.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov