Slovenija

Župan je razočaran

M. Leskovšek-Svete/Dolenjski list
19. 6. 2014, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Gradnja prizidka DSO Kočevje je ustavljena. »Zgrožen in razočaran sem nad takšno državo,« pravi kočevski župan Prebilič. Razlog za županovo razočaranje je aneks k pogodbi za gradnjo prizidka Doma starejših občanov Kočevje za dementne, ki ga je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve poslalo na občino konec aprila.

Dolenjski list

Župan občine Kočevje Vladimir Prebilič je razočaran nad aneksom k pogodbi za gradnjo prizidka Doma starejših občanov Kočevje (DSO) za dementne. Aneks je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve poslalo na občino Kočevje konec letošnjega aprila. »Pomenil je postavitev pred izvršeno dejstvo: plačali bomo nekaj leta 2015, nekaj celo leta 2016, če ne podpišete, pa obstaja možnost, da denarja sploh ne boste videli,« pravi župan Vladimir Prebilič in dodaja: »Imamo podpisano pogodbo, zato je tako nonšalantno reči: bomo, če bomo plačali, poraz pravne države.«

Na gradbišču ob Domu starejših občanov Kočevje (DSO), kjer je CGP Novo mesto že 26. julija lansko leto začelo graditi prizidek, stroji že od začetka maja stojijo. Po mnenju kočevske občinske uprave bi bilo »vmešavanje občine« bodisi z garancijo bodisi zagotovitvijo denarja za dokončanje gradnje prizidka negospodarno. »Zakaj bi naredili, kar mora država,« se sprašuje župan. »Nismo ne lastnik ne ustanovitelj doma,« pravi o težnjah nekaterih v Kočevju, da bi gradnjo 3,5 milijona evrov vrednega prizidka Doma starejših občanov Kočevje dokončali z denarjem iz proračuna kočevske občine.

Za gradnjo prizidka so že 3. avgusta leta 2011 podpisali pogodbo: ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ministrstvo za gospodarstvo, DSO in občina Kočevje, ki je prevzela obveznost, da bo vodila investicijo. Že od samega začetka pa investicijo spremljajo zapleti, za katere pa številni občinski svetniki krivijo prav župana. Seveda župan očitke, da bi prizidek doma že lahko končali in to z državnim denarjem, če ne bi zapletov povzročil prav on, zanika.

Čeprav so z rebalansom državnega proračuna leta 2013 ministru za delo, družino in socialne zadeve odvzeli sredstva in jih prerazporedili iz leta 2014 v leto 2015, je bil izvajalec pripravljen dela končati še letos, edini pogoj je bil, da se mu da jamstvo, da mu bodo za izvršena dela plačali januarja 2015. Vendar ministrstvo za finance garancije noče dati, češ da naj se zadeva rešuje v okviru ministrstva za delo. Teoretično bi takšno garancijo lahko dala tudi občina, prav tako bi občina tudi lahko plačala dokončanje prizidka in sicer z »lekarniškim denarjem«, ki že več let leži neizkoriščen na bančnih računih.

Vendar pa zadeve niso tako preproste, pravi župan. Ker občina ni lastnik doma, je vprašanje, ali bi garancijo sploh lahko dala, tudi če bi jo, pa je vprašanje, kaj bo, če jim država sredstev ne vrne. Kot pravi župan, obstaja bojazen, da jim država ne bi povrnila denarja, ki bi ga vložili v dokončanje prizidka, če bi za vloženi delež občina postala lastnik DSO, pa se spet odpira vrsta vprašanj, ki zadevajo tudi dejstvo, da je DSO v državni mreži domov.

Zato bo občinska uprava, kot pravi župan, storila vse, da bodo zaščitili interes občine – to pa je: gospodarno ravnanje z občinskim denarjem in zaščita interesov vseh občanov, od dojenčkov do najstarejših in ne torej samo najstarejših. Seveda bodo imeli končno besedo občinski svetniki, ki so na to temo že pred časom zahtevali sklic izredne seje sveta, a je župan še ni sklical. Prej je želel, kot pravi, dobiti vse odgovore in proučiti vse možnosti. Izredna seja naj bi bila v tednu dni.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste