Slovenija

Vrhunec zanika, da bi nanj vplival Zemljarič

STA/J.P./G.G.
18. 6. 2014, 15.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Preiskovalci NPU v zbirajo obvestila v zvezi s sumom zlorabe položaja oz. zaupanja. Ugotovili so, da je odgovorna oseba javnega zavoda leta 2011 zlorabila zaupanje, ko je sklenila sodno poravnavo z dobaviteljem. Neuradno naj bi šlo za posel UKC Ljubljana s podjetjem Medicoengineering za vzdrževanje operacijskih miz.

Kot je v današnji izjavi za medije pojasnil vodja preiskave na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) Robert Slodej, gre pri današnjih hišnih preiskavah za nadaljevanje preiskav, ki so jih začeli že septembra lani. V aprilskih hišnih preiskavah pa so prišli do informacij, na podlagi katerih so sprožili današnje preiskave.

Odgovorna oseba javnega zavoda je v letu 2011 zlorabila zaupanje, ki ga ima pri opravljanju gospodarske dejavnosti, ko je sklenila sodno poravnavo z enim od dobaviteljev zdravstvene opreme.

Sodni spor poteka že od leta 2009 in "temelji na ugotovitvah notranje revizije, ki jo je sklenil sam javni zavod, na ugotovitvah revizije računskega sodišča in ugotovitvah sodnega izvedenca. Te so pokazale, da je v zvezi s pogodbo, ki je bila s tem javnim zavodom sklenjena leta 2002, nastala premoženjska škoda v višini 1,6 milijona evrov", je pojasnil Slodej.

Precej dvignjenih obrvi je povzročil tudi promocijski video za Medicoengineering, v katerem je nastopal Vrhunec. Zato je predsednik Fidesa Konrad Kuštrin dejal, da bo potrditev mandata Vrhuncu za generalnega direktorja UKC Ljubljana pokazatelj, ali vlada misli resno z bojem proti korupciji.

Do sodnega spora je po njegovih besedah prišlo po nagovarjanju in vplivanju dveh izmed osumljenih oseb, da je odgovorna oseba tega javnega zavoda pristala v sodno poravnavo v zameno za odstop od kazenske ovadbe, ki je bila vložena v neki drugi zadevi, a je bila prav tako vezana na omenjeni javni zavod in javno naročilo.

Sodna poravnava v višini 500.000 evrov je bila dosežena na predlog preiskovanega dobavitelja. "Razlika med nastalo škodo in doseženo sodno poravnavo je torej 1,1 milijona evrov, za koliko tudi utemeljujemo materialno škodo, ki je tudi nastala temu javnemu zavodu," je še dodal Slodej.

Medicoengineering je z UKC Ljubljana od januarja 2003 do aprila letos sklenil za 7,7 milijona evrov pogodb. Nazadnje je razburjenje v javnosti povzročil izbor tega podjetja za vzdrževalca 41 operacijskih miz v UKC Ljubljana. Vrednost vzdrževalne pogodbe, ki je sklenjena za dobo treh let, namreč znaša 770.733,78 evra z DDV. Zaradi tega je Vrhunec odredil interni nadzor. Po spremembi dogovora bo UKC Medicoengineeringu plačal le, če se bo miza pokvarila. Ura serviserja bo stala 55 evrov. Razlika bo tudi v tem, da stara pogodba vključuje rezervne dele, v novi jih ni. UKC jih bo plačeval sproti, po ceniku.

Medicoengineering oz. njegov predhodnik Aico-Med je bil akter tudi v odmevni aferi operacijskih miz iz leta 2002. Takrat so v UKC Ljubljana od omenjenega podjetja brez javnega razpisa kupili 38 operacijskih miz Maquet za 1,1 milijarde tolarjev (danes štiri milijone evrov). Pri tem naj bi opremo preplačali za 600 milijonov tolarjev. Zaradi afere je odstopil takratni generalni direktor UKC Ljubljana Primož Rode.

Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec odločno zanika, da bi Janez Zemljarič, ki je bil v preiskavi nekaj urp pridržan, kakor koli vplival na potek postopkov in odločitev glede poravnave s podjetjem Medicoengineering. 

UKC Ljubljana je nato tožil Medicoengineering zaradi operacijskih miz, zahtevali so ničnost pogodbe in začasno odredbo o prenehanju odplačevanja dolga. Tožbo je leta 2009 sprožil prav Vrhunec, ki je bil v času nabave operacijskih miz državni sekretar na ministrstvu za zdravje in član sveta zavoda UKC Ljubljana.

Nato sta se UKC in Medicoengineering leta 2011 poravnala. Poravnava je bila vredna 530.000 evrov, Medicoengineering pa je ta znesek poravnal s servisiranjem opreme.

Precej dvignjenih obrvi je povzročil tudi promocijski video za Medicoengineering, v katerem je nastopal Vrhunec. Zato je predsednik Fidesa Konrad Kuštrin dejal, da bo potrditev mandata Vrhuncu za generalnega direktorja UKC Ljubljana pokazatelj, ali vlada misli resno z bojem proti korupciji.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste