Slovenija

Ali bodo s predlogi uspeli kaj spremeniti?

Sašo Avramovič
17. 6. 2014, 19.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V zadnjih mesecih je bilo veliko govora o energetskih izkaznicah in o njihovi uvedbi. Nad slednjim lastniki nepremičnin niso ravno najbolj navdušeni, a prav dosti izbire ni. Navdušenja ne deli niti Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), ki je prejšnji teden poslancem poslala predlog novele energetskega zakona.

Profimedia, energetika-portal.si

Predlog novele so pripravili, ker si želijo ustrezno urediti področje energetskih izkaznic. »Energetski zakon je v delu, ki ureja energetske izkaznice, nedorečen, diskriminatoren in predvsem škodljiv za potrošnike,« so v sporočilu zapisali v ZPS.

Ocenjujejo tudi, da izkaznice za potrošnike pomenijo le dodatno finančno breme, ki si ga v krizi težko privoščijo.

Spomnimo. Cena izdaje energetske izkaznice za stavbe, ki imajo uporabno površino do 220 kvadratnih metrov, bo največ 170 evrov, za stavbe nad 220 kvadratnih metrov pa največ 0,89 evra na kvadratni meter (evra/m2). Najvišja cena izkaznice za večstanovanjske stavbe glede na uporabno površino stavbe pa je odvisna od števila stanovanj. Cena za večstanovanjske stavbe z manj kot petimi stanovanji za izdajo izkaznice znaša največ 0,99 evra/m2, za stavbe s pet do osem stanovanji 0,89 evra/m2, za tiste z devet do 12 stanovanji 0,79 evra/m2, za stavbe s 13 do 20 stanovanji 0,69 evra/m2, za tiste z 21 do 30 stanovanj 0,64 evra/m2, za stavbe z 31 do 50 stanovanji pa 0,59 evra/m2. Za bloke z več kot 51 stanovanji znaša najvišja cena izkaznice 0,50 evra/m2.

Prav tako menijo, da to lastnikom nepremičnin tudi ne daje druge izbire, kot da izkaznice naročijo pri »dragih strokovnjakih, čeprav gre le za vnos podatkov, ki jih morajo posredovati sami lastniki stavbe«.

Potrošniki si po navedbah zveze želijo tudi izbire med merjeno in računsko energetsko izkaznico. Prva je izdelana na podlagi podatkov o porabi energije, druga pa temelji na izračunanih energijskih kazalnikih rabe energije stavbe. Za stanovanjske stavbe je sicer predvidena le izdelava računske izkaznice, s čimer naj bi se odpravil učinek življenjskih navad posameznika na podatke o porabi energije.

»Ker je računska izkaznica bistveno dražja, njena prednost pa je le v tem, da zagotavlja bolj natančen podatek o porabi oziroma bi ga zagotavljala, če bi obstajal ustrezen računalniški program, je s tem ukrepom le nerazumno povečano breme stroške izdelave izkaznice,« so poudarili in dodali, da je natančnost računske izkaznice »dokaj neuporaben podatek, saj ta temelji na idealnih predpostavkah, kar pomeni, da nikakor ne zagotavljajo, da bi kupec ali najemnik porabil prav toliko energije, kot je navedeno v izkaznici«. Poraba je namreč odvisna od njegovih življenjskih navad. »Nespametna je tudi ureditev, da se za izkaznice predpisuje ustanovitev novega registra, saj je te podatke mogoče vpisati v obstoječe registre, na primer v kataster stavb,« še menijo.

Med glavnimi cilji predlagane novele ZPS tako izpostavlja zadostitev zahtevam evropske direktive s čim manjšo obremenitvijo za lastnike objektov in proračun, zagotovitev preproste izvedljivosti izkaznic, preprečitev samovolje pri pripravi podzakonskih predpisov, ki bi drugače dodatno obremenjevali lastnike objektov.

Poleg tega je cilj vzpostavitev ureditve, da lahko izkaznice izdelujejo vse osebe, ki so po zakonu o graditvi objektov pooblaščene za projektiranje energetske učinkovitosti, in osebe, ki lahko v drugih državah članicah EU izdelujejo energetske izkaznice.

ZPS je predlagane spremembe poslala v podpis poslancem, ki jih poziva, da podprejo obravnavo in sprejmejo predlagano novelo še v tem mandatu. 

 

 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste