Slovenija

Izolska pasja plaža nezavidljivo urejena

Tilen Pajek
17. 6. 2014, 18.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Poleti 2012 so v Izoli uredili edino slovensko plažo, namenjeno izključno psom. Čeprav imamo najkrajšo evropsko obalo, bi lahko brez težav še kakšen košček morja namenili pasjemu čofotanju.

pesmojprijatelj.si

Urejene in varne plaže ter čisto slovensko morje za turiste, ki svoje počitnice preživijo v družbi psov, očitno niso dovolj prepričljivi razlogi. Namesto da bi v poletnih dneh ostali doma, se pasjeljubci raje odpravijo v sosednjo Hrvaško ali Italijo. To so »DOGS WELCOME« oziroma psom prijazne destinacije, ki ponujajo »pasje dober turizem«, kar vključuje dolg seznam pasjih plaž in hotelov ali apartmajev, ki kosmatincem ne prepovedujejo obiska.

V sosednjih državah so že spoznali, da je vse več gostov, ki poletne počitnice preživljajo v družbi hišnih ljubljenčkov, zato je seznam tovrstnih plaž tam veliko daljši.

Doma je žal drugače, čeprav se tudi na tem področju zaradi vse večjega povpraševanja po tovrstnem turizmu zadeve počasi spreminjajo. Leta 2012 smo v Izoli, ob starem Delamarisu, dobili prvo uradno slovensko pasjo plažo, vse več ponudnikov prenočitev pa sprejme tudi pasje turiste.

V tretjo sezono delovanja izolska plaža, namenjena kužkom, vstopa v nespremenjeni obliki. »Letos bistvenih sprememb na plaži ne načrtujemo,« na kratko pojasni Krstina Zelič iz izolske občine. Da bi iz prve roke preverili, v kakšnem stanju je pasja plaža, smo se v enem od prvih vročih dneh tja odpravili tudi sami. Pred vhodom table nakazujejo pravo smer, prav tako pa nakazujejo tudi dele plaže, na katerih je kopanje s psi strogo prepovedano. Če boste želeli na plažo pri svetilniku, vas bo tabla spomnila, da lahko območje sicer prečkate, osvežitev v vodi s štirinožcem pa ni dovoljena.

Vrata na plažo so polna rje, koš, namenjen pasjim iztrebkom, pa za zdaj brez vrečk. Občina je že lani vzpostavila kotiček za senčenje, pomanjkanje sence pa je v bistvu tudi največja težava izolske pasje plaže: »Za zagotavljanje nekaj sence smo lani na plaži postavili pergolo, ki malo omili problem pekočega sonca. Žal pa je plaža obrnjena proti zahodu in je zato popoldne na njej zelo težko zagotoviti senco,« še dodaja sogovornica, napoveduje pa tudi, da bodo v nekaj dneh ponovno priključili pipo in dostop do pitne vode. Poleg sence veliko težavo predstavlja tudi neprijazen teren na vseh 40 metrih plaže. Dostop v morje je precej nevabljiv, predvsem ostre skale marsikomu otežujejo pot v vodo, in glede na izkušnje prejšnjih sezon bodo tudi letos skrbniki najverjetneje ostajali na kopnem. A kljub temu je ta delček plaže ob Delamarisu po besedah odgovornih na občini naletel na dobre odzive: »V pretekli sezoni je bil obisk plaže fantastičen, tudi odzivi pasjih skrbnikov so bili pozitivni. Prvotne pritožbe neposrednih sosedov, ki smo jih dobili ob uvedbi plaže, so se umirile,« za Svet24 zaključi Zeličeva.

Poleg omenjene plaže na Obali sicer ostaja na voljo še nekaj »skritih« kotičkov (divjih plaž), kjer prisotnost psov ni izrecno prepovedana. Bele skale, Debeli rtič, pod Belvederjem, na plaži za punto v Piranu, na divji plaži v Strunjanu, delu plaže v Fiesi, na plaži v avtokampu v Seči in seveda »na skalah« med Koprom in Izolo (Molet). Psom pa je vstop prepovedan na kopališču v Žusterni, na mestni plaži v Kopru, v Adrii Ankaran, na Debelem rtiču, na plaži v Simonovem zalivu, pri svetilniku v Izoli, na urejeni plaži v Strunjanu, na glavni plaži in na hotelskih plažah v Portorožu, v Fiesi in na mestni plaži v Piranu.

Pogled k našim sosedom kaže, da je tako majhne kotičke mogoče zelo hitro preurediti v »psom zelo prijazne«. Gesta izolske občine, da tudi psom nameni možnost osvežitve v morju, je resda hvalevredna, vseeno pa smo pričakovali, da bodo tri leta dovolj, da plaža postane še bolj prijazna našim štirinožnim prijateljem ...

 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste