Slovenija

Biti sam svoj

Alma Elizabet Simič
16. 6. 2014, 21.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Kdo sem? Kakšen človek sem v resnici, ko se na koncu dneva pogledam v ogledalo? Kaj me zares razveseljuje, ob čem polno čutim? Katere so stvari, ki jih počnem samo zaradi svojega notranjega vzgiba? Kdaj se na ljudi in stvari odzivam pristno?

Boštjan Pucelj

Kako je človek v svetu, polnem hitrih informacij, sploh lahko sam svoj? Tako smo vpeti v svet okrog sebe, da nam ta hočeš nočeš neprestano nakazuje, kako naj se odzivamo na situacije, ki nam prihajajo na pot. Moda, izobrazba, družba, ki narekuje sprejemljivo in zaželeno … Ukalupljanje. Sistem nam narekuje obnašanje s svojo vzgojo in izobrazbo. Prime te, da bi kar preklopil na avtopilota in se prepustil ostali čredi, naj te vodi. Laže je. Ni treba razmišljati. Ni treba uporabljati lastnih možganov. Menim, da ti postopoma tako zakrnijo, da sploh ne čutiš potrebe po tem.

Ljudje razvijemo sistem obrambnih mehanizmov, ki se jih naučimo uporabljati, da bi se ubranili pred razočaranji in bolečino. Velikokrat zatremo svoje bistvo, da bi laže preživeli ali da bi nas okolica bolj sprejela. Eden do drugega imamo pričakovanja, ki nas na neki način silijo v reakcije, ki so sprejemljive in čim manj moteče za okolico.

Velikokrat zatremo svoje bistvo, da bi laže preživeli.

Torej, kdo sem? Kdo bi bila, če bi upoštevala samo svoj notranji glas?

Velikokrat delujem naivno, vendar namenoma. Preprosto zato, ker določenih stvari ne želim »početi«, tako kot bi bilo »pametno«, temveč samo tako, kakor sama čutim. Ne znam igrati. Če me ljudje izkoristijo ali prizadenejo, me boli kot kogarkoli drugega, le da pri tem še vedno dobro vem, kakšna sem. To je ena od mojih lastnosti, na katero se vedno lahko zanesem. Če bi igrala, bi se znala izgubiti v lastnih igrah.

Bolj ko kalkuliram, bolj me možgani zapeljejo na razna stranpota. Stvari velikokrat počnem po občutku, ki prihaja od znotraj.

Pri večini stvareh v življenju grem na »vse ali nič«. Ta moja značilnost me pogosto podre na tla, pa vendar se nekako vedno poberem. Ko se izgubim, se vsakokrat ponovno najdem in se pri tem veselim, ko ponovno sestavljam sestavljanko in odkrivam že pozabljene delčke same sebe. 

Želim si hoditi po poti srca.

Ali sem sama svoja?

Upam, da sem, sicer rajši sploh ne obstajam. Pa vendar se včasih zdi, da je biti sam svoj lahko zelo samotna pot. Ko prenehaš iskati zunaj sebe in se osredotočiš na vsebino, ki je v tebi, se zaveš, da si v resnici vedno sam. Človek nikdar v resnici ne more nekomu pripadati, če najprej ne pripada samemu sebi.

Želim si hoditi po poti srca.

Kot je napisal meni ljub pisatelj: »Zame obstajajo samo potovanja po poti, ki ima srce, na katerikoli poti, ki bi lahko imela srce, in edini vreden izziv je, da prečkam celo dolžino poti. Tam se začne potovanje v prihodnost. Hodim, hodim in brez sape opazujem.«

Sem samo ena kapljica v morju. Sama po sebi sila nepomembna, taka, ki v družbi drugih kapljic lahko tvori neskončen ocean, sama samcata, izpostavljena, pa se kaj hitro posuši.

Sem ranljiva in sojeno mi je sobivanje.

Pa vendar. Upam si pomisliti, da sem, dokler hodim po poti srca, unikatna. Upam si misliti, da bi bil ocean brez katerekoli od kapljic, ki ga soustvarjajo, popolnoma drugačen ocean.

*Koluma izraža stališča avtorja in ne uredništva časopisa Svet24.

 

 

 

 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste