Slovenija

Ali nas bo Janković imel za talce?

Simon Rosc
15. 5. 2014, 17.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Politične stranke si prizadevajo, da bi brozgo, ki so jo zakuhale, čim prej pojedle in se oprale krivde na predčasnih volitvah. Kaj pa če teh ne bo? Le en sam politik lahko to preprečil ali vsaj prestavil datum volitev, Slovence pa vzame za talce.

Grega Wernig/KMA

»13. julij je izjemno slab datum, skregan z vso pametjo.« Zoran Janković

Predsednik Borut Pahor je dva dni sestankoval z vodjami poslanskih skupin glede morebitnega imenovanja novega mandatarja. Prav vse stranke so mu zagotovile, da svojega mandatarja ne bodo predlagale, saj si želijo čimprejšnjih volitev, kar je včeraj uradno sporočil tudi predsedniku DZ. Volitve bi se lahko torej izvedle že drugo nedeljo v juliju, s čimer se strinja tudi večina parlamentarnih strank. SDS je že pred časom dejala, da predčasne volitve, kadarkoli že bodo, bodo prepozne. Vodja poslancev DL Rihard Braniselj je povedal, da so vsi mogoči datumi za predčasne volitve slabi, a »bolj kot hitimo z volitvami, manj slabe datume dobimo«. Tudi vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je ocenil, da bi bile volitve julija boljše kot avgusta. »SLS ne bo ovirala izvedbe čimprejšnjih volitev,« je predsedniku države zagotovil vodja njihovih poslancev Mihael Prevc in dodal: »Strinjamo se z volitvami julija.« Tudi vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je ocenil podobno. O datumu sredi počitnic je bilo izrečenega že precej, med drugim je bilo zagroženo celo z ustavno presojo datuma. A pri tem ne gre pozabiti, kaj se je zgodilo z odločbo ustavnega sodišča glede datuma referenduma o arhivski noveli, na kar sta opozorila tako Tonin kot tudi Prevc. Večina torej meni, da je 13. julij kljub počitnicam še vedno najboljši mogoči datum. Vsi razen enega – ljubljanskega župana in predsednika PS Zorana Jankovića.

»Težko kaj rečem, bi pa o vsakem imenu zelo resno premislil.« Zoran Janković

Po Pahorjevem včerajšnjem obvestilu DZ, da nihče ne bo predlagal novega mandatarja, je namreč začel teči 14-dnevni rok, v katerem lahko kdorkoli iz slovenskega političnega prostora še vedno predlaga svojega kandidata. Na podlagi tega, kar je povedal Janković, pa obstaja velika možnost, da bo predlagal ali podprl svojega kandidata. O besedah vodje poslancev PS Jožefa Kavtičnika je Janković dejal: »On je sicer povedal, da PS ne bo predlagala svojega mandatarja, a to ne pomeni, da če bi našli dobrega kandidata, da ga ne bi podprli.« Da mu volitve drugo nedeljo v juliju nikakor ne dišijo, je dal jasno vedeti: »13. julij je izjemno slab datum, skregan z vso pametjo.« O konkretnih imenih glede morebitnega mandatarja Janković še sicer ni govoril, je pa dejal: »Težko kaj rečem, bi pa o vsakem imenu zelo resno premislil.« Po Jankovićevih besedah bi bil pravi kandidat takšen, ki bi jasno sledil programu PS.

Bomo plesali tako, kot žvižga Janković?

Janković torej še vedno lahko predlaga svojega kandidata za mandatarja, kar bi mu nedvomno prišlo izjemno prav. Čeprav ta kandidat ne bi mogel sestaviti vlade, bi se pa zavlekli roki, ki bi datum volitev prestavili v avgust ali celo na jesen. To pa je tisto, kar si želi Zoran Janković. Si bo ljubljanski župan vzel Slovenijo za talca in prav vse Slovence prisilil, da plešemo tako, kot on žvižga?

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov